Kauza prodeje pozemků v Harrachově: Úřednice dostala výpověď, chce se bránit žalobou

29. září 2017

Ředitelka pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Semilech Danuše Hůlková dostala minulý týden výpověď kvůli prodeji pozemků v Harrachově. Přitom prý upozorňovala na možné nesrovnalosti.

Jak zjistil Radiožurnál, vedení úřadu ji obvinilo, že právě ona může za to, že stát málem levně prodal firmě SAH lukrativní pozemky v lyžařském areálu Harrachov. Danuše Hůlková celou situaci považuje za absurdní a je přesvědčená, že se majetek státu vždy snažila chránit, a to i v případě třiadvaceti hektarů pozemků pod sjezdovkami v Harrachově.

Ty má od státu v pronájmu zmíněná firma SAH, ovládaná Českou unií sportu v čele s vlivným právníkem Miroslavem Janstou.

SAH, neboli Sportovní areál Harrachov, začal předloni rozporovat výši nájemného a vedení úřadu nakonec rozhodlo, že se mu mají pozemky prodat. Na starosti to dostalo pracoviště v Semilech.

Úřednice upozorňovala na problémy. Dostala výpověď.

„Já ani moji kolegové jsme s tím zásadně nesouhlasili. Protože jsme chtěli, aby se nejprve dořešila otázka řádné nájemné smlouvy se sportovním areálem,“ říká Radiožurnálu Hůlková.

Vedení však trvalo na variantě prodeje, kterou chtěla i firma SAH. Ta si dodnes stojí za tím, že pozemky získat měla. Podle jejího právníka Daniela Viduny splnila všechny podmínky pro přímý prodej.

Další komplikaci přípravy obchodu ale přinesl nový posudek na cenu areálu, jenž loni v srpnu zadalo krajské pracoviště v Hradci Králové. Výsledkem bylo ocenění na necelých 50 milionů korun, tedy zhruba o třetinu méně, než k čemu došel starší posudek znalce, pořízený úřadem v Semilech ještě kvůli nájmu.

„My jsme nový znalecký posudek připomínkovali. Pokoušeli jsme se ho navýšit, což se o něco podařilo,“ popisuje Hůlková.

Vedení úřadu pak před koncem loňského roku podepsalo se SAH kupní smlouvu. Jenže ministerstvo životního prostředí nedalo ke smlouvě schvalovací doložku, a to právě z důvodu rozporů v ceně. Také proto, že kupující neuhradil v plném rozsahu požadované nájemné.

Audit nařídil Babiš

V lednu dal obchodu definitivní stopku i tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO), a to poté, co případ zveřejnila Česká televize. Ministr zároveň začal vyšetřovat, co se stalo. A generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu začala hledat viníka.

Věc se podle Hůlkové najednou začala obracet proti ní a jejím lidem ze Semil. „Paní generální ředitelka začala zpochybňovat náš původní posudek. Věděla jsem, že důsledky budou vyvozeny jen vůči nám, tak jsem tehdy informovala pana Babiše,“ říká.

Babiš po schůzce nařídil kontrolu, jak to vlastně s prodejem harrachovského areálu bylo. „Já jsem se setkal s paní Hůlkovou i její nadřízenou, protože jsem si ověřoval informace, které mi poskytovala paní Arajmu. I na základě toho jsem nařídil ten audit,“ potvrdil Radiožurnálu.

Hůlková je přesvědčena, že u pracoviště v Semilech žádné chyby audit nenašel. „Pochybení byla na straně generálního ředitelství,“ tvrdí.

V auditu, který má Radiožurnál k dispozici, také stojí, že úřad zřejmě nepostupoval s péčí řádného hospodáře a že selhal vnitřní kontrolní systém.

Šéfka úřadu Arajmu ovšem prostřednictvím svého mluvčího Radka Ležatky tvrzení úřednice odmítla.

„Paní Hůlková byla součástí schvalovacího procesu a tento přímý prodej doporučila na základě znaleckého posudku z roku 2016. Závěrem kontroly ministerstva financí v této věci také v žádném případě není, že by ÚZSVM nepostupoval v případě těchto pozemků s péčí řádného hospodáře,“ zdůraznil Ležatka.

Proti závěrům navíc úřad podle něj podal námitky. V auditu ministerstva financí není řečeno, kdo konkrétně je považován za viníka vzniklé situace. Podezření z porušení péče řádného hospodáře je vůči úřadu jako takovému. Ze zákona má ale odpovědnost ten, kdo podepisuje kupní smlouvu. Navíc vedení schvalovalo všechny zásadní kroky, včetně výběru metody přímého prodeje.

Oficiální důvod, proč přesto musela odejít Danuše Hůlková, si také úřad nakonec našel trochu jiný. Podle Ležatky zatajila klíčovou informaci od ministerstva životního prostředí: že přímý prodej pozemků neprojde.

Důkazem je vlastní zápis Hůlkové

„Pokud by vedení ÚZSVM byla známa zatajená informace, nikdy by připravenou kupní smlouvu nepodepsalo. Paní Hůlková prokazatelně již od června 2016 měla písemnou informaci, že schvalující ministerstvo životního prostředí požaduje zjištění ceny přes výběrové řízení. A vedení úřadu tak bylo uvedeno v omyl v kauze za více než 50 milionů korun,“ upozorňuje Ležatka.

Informaci prý Hůlková zatajila i auditorům a úřad ji získal až v létě při kontrole pracoviště v Semilech.

Klíčová písemná informace je ve skutečnosti vlastní zápis Hůlkové ze služební cesty na ministerstvo životního prostředí. Tam mluvila s úředníkem Milanem Mikulíkem a bavili se i o prodeji pozemků.

Sám Mikulík potvrdil, že nešlo o nic důležitého. „Byla to konzultace. Já jsem žádné písemné stanovisko nedával. Konkrétně tam ani nic takového řečeno nebylo,“ uvedl pro Radiožurnál s odkazem na údajnou podmínku výběrového řízení v případě Harrachova.

Ministerstvo podle něj navíc nikdy nedává žádná stanoviska dřív, než má k dispozici celý spis se všemi oficiálními doklady. Přímý prodej určenému zájemci totiž možný je, ale musí být odůvodněný a kupec nesmí mít dluhy vůči státu.

V případě SAH to ale nakonec ministerstvo - kvůli trvajícímu sporu o nájemné, který se teď řeší u soudu - považovalo za problém.

Kauza není stále dořešená

Hůlková zápis z jednání vůbec dělat nemusela, což potvrzuje její nadřízená v Hradci Králové Hana Seidlová.

„Nevím o tom, že by něco zatajila. Ten zápis nebyl stanoviskem, je pouze zápisem hovoru dvou lidí bez znalosti spisu. V tom zápisu není jednoznačně řečeno 'tak, nebo tak'. Nebyla to ani žádná převratná novinka, kterou by úřad nevěděl,“ říká Seidlová, která z úřadu kvůli neshodám s vedením také odchází.

Dalším paradoxem výpovědi Danuše Hůlkové je, že Andrej Babiš chtěl podle informací Radiožurnálu na základě závěrů prověrky odvolat přímo šéfku úřadu Kateřinu Arajmu. Jenže už to nestihl, protože byl sám odvolán z vlády.

Novému ministru Ivanu Pilnému dal pak návrh údajně náměstek Ondřej Závodský. „Audit zjistil poměrně vážná pochybení při prodeji areálu Harrachov. V rámci toho jsem navrhl panu ministrovi několik dalších opatření k celému případu,“ vysvětlil Závodský. O co šlo konkrétně, je ale podle něj vnitřní věc ministerstva.

Mluvčí ministra Filip Běhal k tomu pouze řekl, že Arajmu je dále generální ředitelkou ÚZSVM a on nebude komentovat spekulace.

Hůlková je z konce své kariéry vyhazovem zklamaná. Bránit se chce žalobou u soudu. „Místo poděkování za práci se dočkám, že mě v těchto letech někdo odvolává z funkce. To považuji za nehoráznost. Tohoto se může dopustit jen někdo, kdo není jako manažer na svém místě,“ dodává.

autor: jkl
Spustit audio