Karlovarské Vřídlo je nejteplejším pramenem v Česku. Za minutu vydá až dva tisíce litrů minerální vody

16. říjen 2020

Poslední díl našeho seriálu Dvacítka Karlovarského kraje je věnovaný největšímu symbolu Karlových Varů – Vřídlu. Jaké dosahuje maximální teploty a co způsobuje jeho přerušované tryskání?

Když se řekne Karlovy Vary, vybaví se většině z nás světové proslulé lázně s léčivými prameny. Tím nejznámějším a nejteplejším pramenem je Vřídlo. Užívá se nejen při pitné kúře, ale je také jediným karlovarským pramenem využívaným ke koupelím.

Vřídlo se pyšní nejen úctyhodnou teplotou 73,4 °C, ale také silou a vydatností. Vyvěrá do výšky 12 metrů a za minutu z hlubin země vynese až dva tisíce litrů termální vody. Kromě ní vynáší na povrch i oxid uhličitý a další plyny. Ty také mohou za přerušované tryskání pramene.

Najdete ho v lázeňském centru na Vřídelní kolonádě. „Pramen vyvěrá ze země právě tady, protože tady si voda našla nejsnadnější cestu vzhůru. Ta tady vzniká na křížení zlomu neboli poruch zemské kůry, které sahají někdy velmi hluboko, až do zemského pláště,“ vysvětluje hydrogeolog a balneotechnik Tomáš Vylita ze Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád.

Vhodný k léčbě i výrobě suvenýrů

V lázeňství se vřídelní voda využívá především pro léčivé koupele. Blahodárně působí zejména při kožních a pohybových potížích. Má také příznivý vliv na činnost srdce a ledvin. Posiluje nervový a imunitní systém, uvolňuje tkáně a prokrvuje svalstvo. Pomocí potrubí se rozvádí do 30 lázeňských provozů na území Karlových Varů. Kromě nich odebírají vřídelní vodu i výrobci kosmetických produktů nebo lázeňských oplatek.

Z vřídelní vody se vyrábí i oblíbené karlovarské suvenýry, včetně kamenných růží, které nikde jinde na světě nenajdete. Obrůstají vřídlovcem v podzemí kolonády, kam se můžete vypravit v rámci zajímavé exkurzní trasy.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio