Karel IV. zanechal své stopy i na Liberecku

17. září 2016

Karel IV jako vykořisťovatel chudých - tenhle netradiční pohled na českého panovníka nabízí nová výstava v Liberecké oblastní galerii. Návštěvníci na ní uvidí také vzácný pergamen nebo korunku české princezny.

Výstavu po stopách Karla IV. na Liberecku připravila oblastní galerie. Podařilo se jí shromáždit řadu vzácných uměleckých děl z doby od vlády Lucemburků až po Jagellonce. Mezi nimi je třeba korunka, kterou nosila některá z českých princezen, nebo ilustrované žitavské zpěvníky. Váží zhruba třicet kilogramů. Expozice také představuje Karla IV tak, jak většinou nejsme zvyklí - třeba jako vykořisťovatele chudých.

„Kronikář píše o Karlu IV. tak, jak ho vnímali v Žitavě, tedy nelichotivě,“ říká kurátorka liberecké oblastní galerie Anna Habánová. „Žitava byla zdrojem peněz Karla IV. Prostě se jim to nelíbilo.“

Karel IV. a Liberecko - výstava

Výstava také mluví o zakázané stezce. „Vedla přes Frýdlant směrem na Görlitz a byla zakázaná, protože Karel IV. chtěl, aby všechno zboží šlo přes Žitavu, aby z toho měl peníze ze cla a mýta a dalších poplatků,“ vysvětlila Anna Habánová.

Kromě mapy zakázané stezky jsou na výstavě desítky předmětů z doby, kdy Liberec vlastně ještě neexistoval. Nejstarší je soška žehnajícího Krista a stříbrné mince. Poprvé mohou zájemci také vidět vzácný pergamen se zlatou bulou z roku 1357. „Je to artefakt naprosto jedinečný,“ říká Anna Habánová.

Ve skleněných vitrínách jsou liturgické žitavské zpěvníky – nešpory. Barevné ilustrace ale uvidí návštěvníci jen chvíli, světlo jim škodí. Budou se muset zakrýt.

Na výstavu se můžete vypravit až do 27. listopadu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio