Karel Hvížďala: Proč se nepovedlo sjednocení Německa

24. únor 2024

Učiní AfD v Německu epochální změnu? To je bohužel otázka, kterou si tam kladou nejen novináři a politologové, ale i občané. Důvod je zřejmý: V Durynsku by mohl být zemským ministerským předsedou pravicový extrémista z Alternativy pro Německo, který o zásadní změně skutečně hovořil.

Sice nic takového ve skutečnosti nehrozí, ale zcela vyloučit nelze, že by v Durynsku po volbách 1. září mohla mít AfD velký vliv, protože by tam mohla vládnout menšinová vláda CDU. AfD by tam nyní dle průzkumů volilo 36 procent dotázaných. 

Čtěte také

V čele tamější AfD stojí od listopadu minulého roku Björn Höcke, kterého Spolkový úřad pro ochranu ústavy označil za nebezpečného pravicového extrémistu, a proto vznikla nedávno petice s názvem Zastavte fašistu Björna Höckeho. Tu podepsalo bezmála milion občanů a ještě víc jich protestovalo na náměstích. 

Petice žádá, aby byl pan Höcke zbaven základních práv, jak to umožňuje ústava. K projednání takové žádosti u Spolkového ústavního soudu je ale třeba žádost parlamentu, spolkové vlády nebo zemské vlády. 

Čtěte také

Jeho výroky, jak je cituje Der Spiegel, ukazují jasně, kam směřuje. Cituji: „Na východě mohou lidé učinit zásadní rozhodnutí o směřování Německa a AfD pro to učiní všechno... Musí dojít k epochální změně." 

O co by se snažil, kdyby se stal šéfem vlády, pan Höcke řekl již v listopadu: pokusil by se zrušit smlouvu s veřejnoprávní televizí a rozhlasem, aby se v Durynsku nešířila vládní propaganda. 

Čtěte také

Poté by chtěl zrušit na území své země působnost Spolkového úřadu pro ochranu ústavy, aby nikdo nemohl pravici označovat za extrémisty. A zatřetí by žaloval spolkovou vládu kvůli benevolentní azylové politice a zároveň by navrhl, aby ti, co nejsou ochotní se asimilovat, byli vypovězeni z Německa. 

Rovněž by navrhl vystoupení z Evropské unie, lepší vyzbrojení policie a zároveň by se chtěl zbavit závislosti na Spojených státech a orientovat se na Rusko. Vzor vidí ve Viktoru Orbánovi a pochvaluje si, že se mu podařilo dosadit si své lidi do všech důležitých institucí včetně soudů a mít pod kontrolou 70 až 80 procent médií. 

Kde jsme udělali chybu? 

Již před dvěma lety pan Höcke, jak připomínají novináři, doporučoval knihu, v níž je líčeno selhání republiky, které povede ke katastrofální krizi, po níž by všichni současní politici byli postaveni před soud. 

Karel Hvížďala, komentátor

Něco takového by se mohlo ale stát jen tehdy, kdyby AfD měla většinu ve spolkovém parlamentu, a to doopravdy nehrozí. Ale přesto vysoké preference má tato strana i v Braniborsku a v Sasku. 

Němci proto musí nejen posílit demokracii, jak o tom hovoří prezident Frank-Walter Steinmeier, ale i se ptát: Proč se nepovedlo sjednocení Německa? Kde jsme udělali chybu?

Autor je publicista

Spustit audio