Kapr na tymiánu podle receptu z roku 1925

Vydáme se městský trh a podíváme se, jaké se tam v dobách našich babiček prodávaly ryby. Po roce 1918, kdy se rybníkářství u nás dostalo od státu významné podpory, se ryby staly dostupnou potravinou.

Ingredience
  • 4 porce kapra
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 větší cibule
  • 80 g másla
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • tymián podle chuti (čerstvý nebo sušený)
  • sůl

Mouku smícháme s paprikou. Porce kapra opláchneme a osušíme. Jednu cibuli nakrájíme na drobné kostičky, druhou na kolečka. Na pánvi na kousku másla necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli a přesypeme ji do pekáčku. Na ni naskládáme kapra, kterého jsme osolili a obalili ve směsi mouky a papriky. Přidáme bobkový list, koření, a posypeme tymiánem. Na každou porci položíme kousek másla a všechno poklademe cibulí nakrájenou na kolečka. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi ½ hodiny. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.