Kapr na tymiánu podle receptu z roku 1925
Vydáme se městský trh a podíváme se, jaké se tam v dobách našich babiček prodávaly ryby. Po roce 1918, kdy se rybníkářství u nás dostalo od státu významné podpory, se ryby staly dostupnou potravinou.
- 4 porce kapra
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 2 větší cibule
- 80 g másla
- 1 bobkový list
- 3 kuličky celého pepře
- 3 kuličky nového koření
- tymián podle chuti (čerstvý nebo sušený)
- sůl
Mouku smícháme s paprikou. Porce kapra opláchneme a osušíme. Jednu cibuli nakrájíme na drobné kostičky, druhou na kolečka. Na pánvi na kousku másla necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli a přesypeme ji do pekáčku. Na ni naskládáme kapra, kterého jsme osolili a obalili ve směsi mouky a papriky. Přidáme bobkový list, koření, a posypeme tymiánem. Na každou porci položíme kousek másla a všechno poklademe cibulí nakrájenou na kolečka. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi ½ hodiny. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.