Kaplička na Vyskři – symbol Českého ráje, který vidíte z daleka

14. květen 2018

Jedním z dálky viditelných symbolů Českého ráje je čedičový vrch Vyskeř. Vypíná se nad stejnojmennou obcí a na vrcholu kopce se nachází kaplička svaté Anny. Jestli máte chuť na netradiční výlet, zamiřte právě tam.

Kaplička na Vyskři v Českém ráji

Tato významná pamětihodnost Českého ráje pochází z roku 1830, kdy zděná novostavba nahradila zchátralou předchůdkyni postavenou zřejmě ve druhé polovině 17. století za podpory hruboskalské vrchnosti.

Postřeh Jardy Hořeního: Kopec s kapličkou na Vyskři jsou viditelné skoro při každém výletu do Českého ráje i za jeho hranice, a tak stojí za to vydat se aspoň jednou za rok na toto kouzelné místo. I když dokonalému kruhovému výhledu brání vzrostlé stromy, ten pohled na Český ráj i na vzdálenější hory je prostě nádherný. Nádherná je i samotná kaplička sv. Anny. Nejen že září do dáli, ale opravená je i uvnitř, kam se během letních měsíců můžete podívat. Mě láká Vyskeř vždy na jaře, kdy kvetou v okolí ovocné stromy a samozřejmě i na podzim. Letos ale určitě nebudu na Vyskři chybět 16. června, kdy obec oslaví 700 let od první písemné zmínky.

Jak se tam dostat: Do Vyskře jezdí autobus, u jeho zastávky je turistický rozcestník a odtud se vydejte po modré značce vzhůru na kopec. Asi tři čtvrtě kilometru dlouhá procházka vede kolem dřevěné zvonice a za kostelem Nanebevzetí Panny Marie vás čeká křížová cesta vedoucí až ke kapličce. Nejbližší železniční zastávka je  sedm kilometru vzdálená Hrubá Skála. Pokud budete projíždět kolem autem, tak pár parkovacích míst je u kostela a další jsou níž v obci.

Jednolodně orientovaná kaple je postavená na protáhlém osmibokém půdorysu. Kvůli exponovanému umístění už ve druhé polovině 19. století vyžadovala prakticky každé desetiletí nějakou opravu. Interiér byl kompletně obnoven počátkem 20. století, kdy kaplička sv. Anny byla významným poutním místem. Původní lesk a slávu kapli vrátila poslední rekonstrukce provedená v letech 2010–2011. Ta se týkala nejen vnější podoby, ale i interiéru.

Vis keř dcero má a doufej – jméno kopci i obci dalo zjevení

Kopec Vyskeř známý taky jako Hůra byl významným poutním místem již v 15. století. Tak jako většina kapliček i ta Vyskři má svoji pověst. Vztahuje se k řádění loupeživých rytířů z nedalekých Trosek.

Bylo to v době, kdy na Mladějově vládl vladyka Ctibor. Když to s jeho tvrzí vypadalo špatně, tak se dcera Anna vydala pro posily do spřáteleného Turnova. Jako mladá dívka ale v noci zabloudila, zoufale se začala modlit a tu se jí nad hořícím keřem zjevila sv. Anna. „Postava zjevení pravila: vis keř dcero má a doufej. Tím směrem se dívka vydala a došla do dnešního Turnova a tvrz byla zachráněna.

Na počest tohoto zjevení pak postavili prapůvodní kapličku. A od toho se jmenuje nejen vrchol, ale i celá ves. A jsme jediní toho jména,“ podotýká starosta Vyskře Jan Kozák.

Kaplička není to jediné, čím Vyskeř láká návštěvníky. Na kopec vede čtrnáct zastavení křížové cesty včetně Kalvárie se Svatými schody a Božím hrobem s tělem Páně. Na prohlídku interiérů osmiboké kapličky na Vyskři si musíte počkat do června, kdy bude přístupná o víkendech a během prázdnin pak čtyřikrát za týden, ale za skvostnými výhledy můžete na čedičovou vyvřelinu Vyskeř vyrazit kdykoliv. Mimochodem, obec Vyskeř letos slaví 700 let od první písemné zmínky a bude to 16. června velká sláva.

Kaple na Vyskři je vidět ze širokého a dalekého okolí

Otevírací doba kaple sv. Anny:

červen – so + ne – 10-12 14-17:30

červenec + srpen – čt-ne 10-12 14-17:30

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka