Kaplanka pracuje v domově pro seniory v Radkově Lhotě jako dobrovolnice. Na její služby přispěla Ježíškova vnoučata

24. prosinec 2017

Samota, to je podle kaplanky domova pro seniory v Radkově Lhotě největší bolest jejich klientů. Proto se rozhodla za nimi jezdit a trávit s nimi svůj čas. Vedení domova na zaplacení její služby ale nemá potřebné peníze. Pomohla Ježíškova vnoučata.

„Hledala jsem naplnění, práci, která bude mít smysl. Oslovila jsem proto některé domovy a tady měli zájem,“ vysvětluje na úvod kaplanka Anna Cahelová, která do domova pro seniory v Radkově Lhotě dojíždí z nedaleké Bystřice pod Hostýnem. Jak sama říká, klientů, se kterými chce trávit svůj čas, je tady víc než dost. „Snažím se chodit za těmi, kteří to vyžadují, nebo u kterých vnímám, že je to pro ně potřebné,“ dodává.

Zaměstnanci domova hodnotí její práci velmi pozitivně. „Já myslím, že je to velmi přínosné, protože většina místních seniorů je věřící. Paní kaplanka k nim dochází individuálně na pokoj a může si s nimi v klidu pohovořit, na což jinak nemáme moc prostoru,“ komentuje sociální pracovnice Martina Matějíčková.

Podle kaplanky je největším problémem seniorů samota: „Jsou v poslední etapě života a je to pro ně mnohdy těžké, protože jsou osamělí. Když k nim chodím a ptám se, co je nejvíc trápí nebo bolí, tak je to samota. Být s nimi a ukázat jim, že o ně někdo stojí, je důležité.“

Přesto samo vedení domova pro seniory nemá na zaplacení služeb kaplanky k dispozici žádné peníze. Až teď pomohl projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. „Určitě nám to velmi pomohlo, protože se našli první dva dárci. A protože bychom chtěli tu službu nějakým způsobem zachovat a udržet, děláme všechno proto, abychom nějaké prostředky, byť minimální, sehnali. Je to opravdu záslužná činnost, zatím dobrovolnická, které si nesmírně vážíme,“ uzavírá ředitel domova Emil Skácel.

autor: kra
Spustit audio