Kamenný most i vodopád: Pramen Lužické Nisy v podhůří Jizerských hor

17. listopad 2020

Na severním úbočí černostudničního hřebenu, jen pár kilometrů od Jablonce nad Nisou se rozprostírá obec Nová Ves nad Nisou. A právě tam pramení Lužická Nisa. Řeka, která spojuje řadu míst v Libereckém kraji. Na Trojzemí u Hrádku nad Nisou pak opouští Českou republiku a stává se hraniční řekou mezi Německem a Polskem. My se ale budeme věnovat úplnému začátku tohoto 252 kilometrů dlouhého vodního toku.

Pramen Nisy se na mapě poprvé objevil v roce 1713, a to na Müllerově mapě Čech. Byl označen jako Neisbronn. Zřejmě již v roce 1850 byl na místě nápis, který pramen zviditelňoval. Alespoň tak to uvádí starý popis maloskalského panství, do kterého pramen Nisy spadal.

Roku 1929 spolek místních aktivních občanů zpřístupnil pramen jako turistický cíl a o rok později u něj byl 29. června 1930 odhalen pomník pramene Nisy. Velký kamenný artefakt se na místě dochoval do dnešních dnů, jen pamětní desky na něm se měnily.

Zvelebení místa a další péči o něj má kromě obecního úřadu v Nové Vsi nad Nisou na svědomí Novoveský okrašlovací spolek. Společnými silami obnovili v letech 2009 až 2010 pomník i prameniště. Nová pamětní deska, autorem jejíhož návrhu je akademický sochař Jiří Dostál, je trojjazyčná a součástí pomníku je i raznice se stylizovaným znakem obce, který si mohou návštěvníci jednoduše přenést tužkou na papír. V těsném sousedství pomníku je první kamenný most přes řeku Nisu. O čistotu místa se nově stará také spolek Za živou Lužickou Nisu.

Pramen Nisy

Jak se nejprve malý pramínek mění v potůček a potom potok lze pohodlně sledovat z dřevěného povalového chodníčku, který vede podél toku. Kromě několika vlévajících se menších potůčků je vidět také první vodopád na Nise. Dívat se ale musíte pozorně, protože jde přece jen o malý potůček. A tak ani vodopád není žádný obr. Na výšku má přibližně třicet centimetrů.

Pramen Nisy v Nové Vsi nad Nisou je samozřejmě volně přístupný, nedaleko něj se nachází i malé parkoviště. A poblíž je také autobusová zastávka Smržovka – Pramen Nisy. A pokud se na výlet vydáte na kole, je pramen Nisy výchozím bodem mezinárodní cyklotrasy Odra – Nisa, která měří 591 kilometrů a vede až k Baltskému moři.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.