Kam na covid testy v Libereckém kraji: Testuje se na víc než 20 místech

1. únor 2022 08:38

Přibývá lidí, kteří si potřebují nechat potvrdit antigenní test přesnější PCR metodou. Kde všude je to v Libereckém kraji možné?

Počet lidí s potvrzeným pozitivním testem na covid-19 stoupá. Za poslední lednový týden přibylo jen v Libereckém kraji 9424 nových případů, to je o dvě třetiny víc než za týden předcházející.

Se zvyšujícím se počtem nemocných stoupá i počet odběrových míst na testy na koronavirus. V Libereckém kraji jich je aktuálně (31. leden 2022) víc než dvacet. Kromě všech nemocnic, tedy v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Turnově, Frýdlantu, Jilemnici a Semilech jsou to i soukromé laboratoře.

V Liberci je celkem devět odběrových míst. Kromě infekčního oddělení krajské nemocnice testují také například v EUC poliklinice v bývalém klášteře, a také na vysokoškolských kolejích v Harcově. V Jablonci nad Nisou jsou kromě nemocnice odběrná místa na Horním náměstí, v pobočce Českého červeného kříže, nebo u bazénu. V Turnově přibylo odběrové místo v Maškově zahradě. Z měst, kde není nemocnice, testují v Železném Brodě, Tanvaldu, Hrádku nad Nisou, Novém Boru a Cvikově.

Většina odběrových míst garantuje výsledek do 48 hodin. Podle možností je lidé dostanou v SMS zprávě i dřív. Například v krajské nemocnici v Liberci, kde se zpracovává zhruba 80 procent všech vzorků v kraji, to je asi dva tisíce testů denně, odesílají výsledky dokonce v den odběru.

„Na provozu laboratoře se podílí celkem 12 lidí, kteří pracují 6 dní v týdnu, řekl bych ‚od nevidím do nevidím‘, to znamená, že všechny vzorky z toho dne se snažíme vyhodnotit a jejich výsledky odeslat ten samý den,“ popsal vypětí zaměstnanců mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář. Pro srovnání, na začátku epidemie covidu-19 prováděla laboratoř krajské nemocnice vyhodnocení zhruba 300 vzorků denně.

Drive-in aneb Testování z auta

Takzvané drive-iny jsou jen v Liberci, zato na čtyřech místech: U Home Credit Arény; na parkovišti u obchodního centra Nisa, kam mohou na odběr i pěší; na parkovišti společnosti Dorint Group v Doubské ulici v Liberci a na univerzitních kolejích v Liberci Harcově. Na všech těchto čtyřech stanovištích se ale lidé musejí předem registrovat. Odkaz je na stránkách Libereckého kraje v sekci očkování. ( https://ockovani.kraj-lbc.cz/testovaci-centra. )

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související