Kajakář Prskavec je mistrem světa, kanoistka Hošková získala stříbrnou medaili

20. září 2015

Kajakář Jiří Prskavec zvládl po druhém místě v semifinále i finálovou jízdu a raduje se v anglickém Lee Valley z titulu mistra světa. Vítěz semifinále Ondřej Tunka bohužel minul branku, dostal padesátisekundovou penalizaci a skončil devátý. Kanoistka Kateřina Hošková získala stříbrnou medaili, když nestačila pouze na Australanku Jessicu Foxovou.

Mistryně světa z roku 2011 Kateřina Hošková startovala ve finále čtvrtá od konce a po své jízdě se usadila v čele se šestisekundovým náskokem. Postupně pak sledovala snahu ostatních soupeřek její čas pokořit. To se podařilo až té poslední, obhájkyni titulu, Australance Foxové. Hošková se tak raduje ze stříbrné medaile.

Jiří Prskavec startoval ve finále předposlední a svoji jízdu zvládl bez chyby. Dostal se na první místo a čekal už pouze na výkon dalšího českého kajakáře Ondřeje Tunky. Ten bohužel minul třetí branku, dostal padesátivteřinovou penalizaci a skončil na 9. místě. Pro Jiřího Prskavce to znamenalo zisk titulu mistra světa.

Rychlý na trati byl i Vavřinec Hradilek, který se ale nevyvaroval chyb. Za 3 doteky branek dostal 6 trestných vteřin, které ho odsunuly až na nepostupové 16. místo.

Boj o finále se naopak vůbec nepodařil kanoistům. Největší naděje na postup měl podle výsledků ze zbytku sezony veterán Stanislav Ježek. Situaci si ale zkomplikoval dotykem už na třetí brance a další chyby přidal v závěrečném úseku trati. Jednu branku podle rozhodčích vůbec neprojel a skončil poslední.

Nejlepším z Čechů mezi kanoisty byl tak Michal Jáně, který nečistě projel pouze jednu branku, pomalejší jízda ho ale odsunula až na 15. místo, tím ale zajistil české reprezentaci místo na olympijských hrách v Riu.

Tomáš Rak vsadil na přesnost a i bez penalizace nabral na vítěze semifinále, Slovince Benjamina Savseka, více než 12 vteřin ztráty.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně:
Muži:
K1: 1. Prskavec (ČR) 88,99 (0), 2. Polaczyk (Pol.) -0,44 (2), 3. Smolen (USA) -3,02 (0), ...9. Tunka -56,70 (50), v semifinále 16. Hradilek (oba ČR).
C1: 1. Florence (Brit.) 94,32 (0), 2. Savšek (Slovin.) -0,04 (0), 3. Westley (Brit.) -2,01 (0), ...v semifinále 15. M. Jáně, 26. Rak, 30. Ježek (všichni ČR).
Ženy:
C1: 1. Foxová (Austr.) 113,51 (0), 2. Hošková (ČR) -4,91 (2), 3. Vilarrublaová (Šp.) -8,04 (4), ...v semifinále 15. Fišerová (ČR).

autoři: Vojtěch Bureš , vman
Spustit audio