Kabinová lanovka na Ještěd už zase vozí turisty, častěji a v omezeném počtu

Skoro po dvouměsíční nařízené pauze už vozí cestující na vrchol Ještědu v Liberci kabinová lanovka.

Kvůli nucenému snížení kapacity kabiny na čtvrtinu jezdí častěji, než je v jízdním řádu. „Za páteční dopoledne měla 17 jízd, za den jich přitom obvykle bývá 22,“ řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Lanovka častěji jezdí, aby se u nástupní stanice netvořily dlouhé fronty.

Lanovky se míjejí

Kvůli koronaviru se provoz jedné z nejstarších lanových drah v ČR zastavil v polovině března. Zatím může jezdit s omezenou kapacitou. Jedna kabina obvykle přepraví až 35 lidí, aktuálně jich ale víc než deset včetně průvodčího uvnitř být nemůže.

Zvýšená hygienická pravidla platí v prostoru lanovky

Pro přepravu nyní platí i přísnější hygienická opatření. Mezi ně patří, že cestující musí mít ústa a nos zakrytá rouškou a k dispozici mají dezinfekci. Navíc madla uvnitř kabiny musí průvodčí dezinfikovat po každé jízdě.

Pohled z lanovky

Společně stráví cestující uvnitř kabiny jen několik minut, trať dlouhou 1 188 metrů lanovka zvládne asi za čtyři minuty. Loni přepravila zhruba 230 tisíc lidí. Z vrcholu kopce nad Libercem je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří.

Na Ještědu je o tomto prodlouženém víkendu v provozu i sedačková lanovka Skalka, jež má nástupní stanici u konečné tramvaje. Přímo k hotelu s vysílačem ale vozí turisty jen kabinová lanovka Českých drah, od výstupní stanice na Skalce je to k vrcholu Ještědu ještě téměř dva kilometry.

zdroje: ČTK , Eva Malá
Spustit audio

Související