K rozhledně na Andrlově chlumu nad Ústím nad Orlicí dojdete podél křížové cesty

21. srpen 2015
Česko – země neznámá

Andrlův chlum je kopec, který se do výšky 559 metrů nad mořem tyčí nad Ústím nad Orlicí v Pardubickém kraji. Na jeho vrcholu stojí rozhledna, turisté jí říkají Stříbrná krasavice. Pod ní je chata Hvězda, která stejně jako vyhlídková věž patří Klubu českých turistů v Ústí nad Orlicí.

K rozhledně na Andrlově chlumu můžete pohodlně vyjet autem. Ovšem pokud to uděláte, ochudíte se o příjemnou procházku, která vede podél kapliček křížové cesty. Původně tu stálo 14 pískovcových zastavení, o jejichž vznik se v 18. století zasloužil místní tkadlec Augustin Andres.

Rozhledna na Andrlově chlumu

Ten při cestě za výdělkem usnul a měl vidění – procesí jdoucí nahoru na Andrlův chlum. Pomohl mu biskup penězi ze sbírky a v roce 1755 byla křížová cesta dostavěna a vysvěcena.

V současné době stojí na místech původních pískovcových zastaveních zrenovované kapličky. Do některých z nich je dokonce možné i nahlédnout. K vidění jsou v nich Brožkova sgrafita a v posledních dvou pak sochy a obrazy místních umělců Františka Bečky a Richarda Peška.

Původní pískovcové zastavení je jen to poslední

U poslední čtrnácté kapličky stojí jediné dochované původní pískovcové zastavení z 18. století. Je vyzdobeno krásným zlaceným obrazem s námětem uložení těla Ježíše Krista do hrobu.

Kaplička křížové cesty

Do kapliček se mohou návštěvníci podívat otvorem ve dveřích, v případě zájmu je ale možné si po dohodě s orlickoústeckým děkanstvím půjčit klíč a podívat se přímo dovnitř. Větší skupina může dostat i průvodce.

Než dojdete od první kapličky až na vrchol Andrlova chlumu, budete za sebou mít přibližně čtyři kilometry a zdoláte převýšení asi 250 metrů. Kovová rozhledna měří přes 40 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 35 metrů a vystoupáte na ni po 183 schodech. Při dobré viditelnosti uvidíte Krkonoše, Orlické hory, Kralický Sněžník i Jeseníky.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.