K Máchovu jezeru začal jezdit o prázdninových víkendech a svátcích spěšný vlak

30. červen 2018 10:24

Dnes (30. 6.) poprvé o letošní sezoně vyjíždí víkendový vlak z Liberce k Máchovu jezeru.

Turisty a cyklisty bude přepravovat o prázdninových víkendech a svátcích do 2. září. Spěšný vlak vyjíždí v 09:44 z Liberce a v 11:09 přijíždí do Doks. Odtamtud pak odjíždí v 16:51 a zpátky do Liberce dorazí v 18:22 hod.

O přímé spoje z Liberce do Doks byl v minulých letech velký zájem, proto se Liberecký kraj rozhodl je znovu objednat. Už třetím rokem. Za vlaky zaplatí navíc zhruba 300 tisíc korun.

„Ve vlaku je umožněna přeprava kočárků i jízdních kol. Jízdenky si cestující koupí přímo ve vlaku a bez jakékoli přirážky. Na trase platí tarif IDOL (integrovaná doprava),“ řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Kromě cíle cesty je zajímavá i sama trať, po níž vlak na Českolipsko jede. „Je to takový ještědský semerink, který prochází přes malebné údolí Noviny, jsou tam nádherné bučiny a významný viadukt přes údolí, takže se tam naskýtají krásné výhledy,“ popsal trasu Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v kraji.

Za návštěvu stojí na trase třeba Orloj v Kryštofově Údolí, Krkavčí skály v Křižanech, Pekelné skály v Brništi, Hrad Ralsko, Braniborská jeskyně ve Starých Splavech nebo zřícenina hradu Bezděz. Vlak staví také v Jablonném v Podještědí nebo Mimoni. Do České Lípy ale nejede. Jede po tzv. Žizníkovské spojce, kudy obvykle osobní vlaky nejezdí.

autor: alv | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související