K českým Vánocům patří (nejen) kapr. Kdy se letos začnou v Libereckém kraji prodávat a za kolik

7. prosinec 2021 11:15

V některých domácnostech, hlavně tam, kde mají malé děti, se už možná kapr ve vaně objevil. Jak to letos bude s jejich prodejem, za kolik a kde všude se budou prodávat, shrnula redaktorka Jana Švecová.

Prodej vánočních kaprů přímo ze sádek spustilo už v druhém prosincovém týdnu rybářství Doksy. Ryby prodávají zatím každý pátek od 8 do 12 a odpoledne pak od 13 do 16 hodin. V posledním týdnu před Vánocemi, kdy je pochopitelně zájem největší, budou ryby prodávat každý den, a to až do 23. prosince.

Ryby z rybníků na Českolipsku budou rybáři z Doks nabízet nejen ve svých sádkách, ale třeba i v kádích před obchodními domy. V Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově, nebo dalších místech, se kádě s kapry objeví od 17. prosince.

V Liberci to bude na dvou tradičních místech; na Soukenném náměstí a u Neptunovy kašny před radnicí. U velkých supermarketů bude v Liberci ryby nabízet i rybářství z Březiny u Turnova. Lidé si ale mohou živé ryby koupit také už teď, každý pátek a sobotu dopoledne u rybníka Žabakor.

Letošní ceny kaprů a dalších ryb

Ryby mírně podražily. Například rybářství z Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku, které bude vánočního kapra nabízet také v Liberci, oproti loňsku zdraží o 5 korun na kilogram, tedy na 90 korun. Amura bude prodávat za 95 korun. Za stejnou cenu, tedy 90 korun za kilo, bude letos kapra, a stejně tak amura, nabízet Rybářství Doksy.

„Zdražovali jsme o cirka 8 až 10 procent. Samozřejmě veškeré náklady šly nahoru, krmivo, doprava a další položky,“ vysvětlil důvody mírného zdražení jednatel společnosti Libor Pitro.

Čtěte také

Nabídka dodavatelů ryb je různá. Například v rybníkářství Doksy nabízejí ve svých sádkách pouze kapra a také už zmíněného amura. Dravé ryby, jako je třeba štika nebo candát, nemají. O tento druh ryb se v rybnících na severu Čech totiž postarali kormoráni. A nejsou jediní predátoři na severu Čech. Sádky s americkými siveny v Jablonci nad Nisou pro změnu vylovily vydry.

Větší štěstí měli rybáři v Březině u Turnova, kteří nabízejí další druhy ryb včetně štiky, lína nebo tolstolobika ve svých sádkách u rybníka Žabakor. Podle ředitele rybářství Ladislava Vacka je dobré nečekat s nákupem těchto druhů až na poslední předvánoční týden, kdy se tu už stojí fronty na kapry, a využít adventní pátky a soboty.

Spustit audio

Související