„Jsme bez příjmů, ale zvířata žerou pořád.“ Soukromé zoo nemají peníze na provoz, pomoct mohou dárci

Zoologické zahrady jsou kvůli epidemické situaci už několik měsíců bez příjmů. Ty městské nebo krajské můžou v případě potřeby požádat o pomoc svého zřizovatele, soukromé jsou na tom ale nesrovnatelně hůř. Týká se to například farmy Wenet Broumov, která se kvůli nedostatku peněz chystá prodat desítky svých zvířat.

„Zůstali jsme bez příjmů a zvířata žerou furt,“ popisuje aktuální stav spolumajitel farmy Wenet Martin Weber. Každý měsíc potřebuje na základní provoz areálu se zhruba 250 zvířaty několik desítek tisíc korun. „To nejde omezit. Musím dát zvířatům nažrat. Svítit musíte, voda teče… a to je jen základ,“ vypočítává.

Farma, právně vedená jako zapsaný spolek, nemá podle Martina Webera nárok na žádnou státní podporu. O chod se kromě brigádníků stará jen on a druhý majitel. Oba sice mají jiné zaměstnání a zahradu dotují, peníze jim už ale docházejí. 

Čtěte také

„Situace je taková, že to dál nepůjde. S některými druhy se budeme muset rozloučit, první na řadě jsou antilopy nebo pštrosi afričtí. U ostatních druhů budeme snižovat početní stavy.“

Na prodej je tak několik desítek zvířat, ta ostatní mohou pomoct zachránit dárci. Farma si zřídila transparentní účet, zvířata si lidé mohou adoptovat nebo jim jen přivézt krmení. „Máme zájem o jakékoliv krmení – ovoce, zeleninu, obilí… zkrátka o cokoliv.“

Ve ztrátě jsou i velké zoo

Bez příjmů jsou i velké zoologické zahrady. Třeba ta ve Dvoře Králové nad Labem vyčíslila za loňský rok ztráty na 30 milionů korun. Polovinu z téhle částky získala jako kompenzaci od svého zřizovatele, kterým je Královéhradecký kraj. Miliony korun také zahradě poslali drobní dárci, kteří zvířata adoptovali nebo je pomyslně pozvali na oběd.

Spustit audio

Související