Josef Váňa mladší se pokusí v sedle Rabbit Wella navázat na slavného otce

11. říjen 2015

Josef Váňa mladší věří, že se dnes může zapsat do historie Velké pardubické. Do 125. ročníku vyrazí s číslem 1 v sedle favorizovaného Rabbit Wella a mohl by tak převzít pomyslnou štafetu od svého otce, osminásobného vítěze slavného závodu.

„Velká pardubická je čím dál rychlejší. Je to takové divoké, ale ve světě se dostihy jezdí takovýmhle stylem a s tím se nic nenadělá,“ přibližoval po loňské Velké pardubické v současnosti dvaašedesátiletý Josef Váňa starší, který dorazil do cíle s Tiumenem na 16. místě.

Během sezony ještě zvažoval, že by dnes na některého ze svých koní nasedl, ale nakonec přenechal místo mladším a konkrétně jeho syn má letos v dostihu o 5 milionů korun velmi kvalitního koně.

„Já musím říct, že jsem jezdil většinou dobrý koně. Ať to byl Decent Fellow nebo Juventus. To byli bombarďáci koně.“

A Josef Váňa mladší na nich ve Velké pardubické vyjel nejlépe dvě pátá místa. Letos by chtěl víc, ale problémová povaha devítiletého Rabbit Wella bude skutečnou zkouškou. Pokud by ale všechno ideálně vyšlo, neměl by mít svou třídou ve startovním poli konkurenci.

Čtěte také

A protože syn slavného otce pojede ve 24 letech na Taxis už podeváté, mohl by svými zkušenostmi svému koni hodně pomoci.

„Pokusím se uplatnit, co jsem se naučil za těch pár let, co jezdím. Ale stejně, Velká pardubická je o štěstí, takže když vám spadne volný kůň pod nohy, tak s tím nic nenaděláte. A můžete mít zkušenosti, jaké chcete,“ nepřipouští si zvýšený tlak dvojnásobný vítěz meranského Gran Premia - tedy italské obdoby Velké pardubické.

O kvalitách Rabbit Wella nepochybuje ani jeho trenér Josef Váňa starší, ale vítězství by ho trochu překvapilo.

„To by byla svým způsobem světová rarita, že by kůň vyhrál Velkou pardubickou po druhém pardubickém startu. Myslím z našich koní samozřejmě,“ doplňuje dvaašedesátiletá legenda českých dostihů.

Jak se trenérsko-žokejskému tandemu Josefů Váňů povede ve Velké pardubické, uslyšíte v přímém přenosu celého dostihu na této stanici od 16:40 hod., stejně jako na internetovém Českém rozhlasu sport.

autoři: Vojtěch Bureš , jam
Spustit audio