Josef Maršálek: U nás se nikdy nic v kuchyni nevyhodí. Vše, co vypěstujeme, tak sníme nebo zavaříme

27. srpen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:53 Rozhovor s cukrářem a pekařem Josefem Maršálkem
  • 05:53 Veletrhy Styl a Kabo nabídly v Brně novinky ze světa módy
  • 10:54 Customizace aneb úprava určitého produktu na míru zákazníkovi
  • 14:11 Co znamená pojem takzvaná cestovní trombóza?
  • 19:05 Jak pečovat o nohy abychom se vyhnuli některým zdravotním problémům
  • 23:42 Další porce kosmetických rad na léto od Vlasty Libotovské

Další z osobností, kterou přivítáme 22. září na galavečeru vyhlášení vítěze rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku, je cukrář a pekař Josef Maršálek.

Na roli porotce v televizní soutěži Peče celá zem se znovu moc těším. Myslím si, že to je opravdu práce za odměnu.
Josef Maršálek, cukrář a pekař

Co s ním dělají vysoké letní teploty posledních týdnů?

Je pravdou, že v létě toho moc nenavaříme. Připravujeme si spíše zeleninové saláty a lehké těstoviny, žádné poctivé francouzské vaření. Ale já mám teplo rád. Myslím si, že v létě má být horko a v zimě zima.

Čtěte také

A u nás se nikdy nic v kuchyni nevyhodí. Vše, co vypěstujeme, tak sníme nebo zavaříme, zamrazíme na zimu, děláme marmelády, různé zavařeniny a kompoty. Různou zeleninovou směs do skleniček. Rádi si také zagrilujeme, ale není to tedy tak, že bychom museli za každou cenu grilovat každý den.

Do 16. září se mohou lidé hlásit do soutěže České televize s názvem Peče celá zem. Bude to už třetí ročník, kdy se hledá nejlepší český amatérský cukrář a pekař. Vy budete opět v roli porotce. Je se na to těšíte?

Moc se těším, protože si myslím, že tohle je opravdu práce za odměnu. Dělá na tom tým nádherných, šikovných a chytrých lidí. Je to práce v krásném prostředí, v zámečku, v zahradách. A pečení opravdu vždy přitahuje krásné a pozitivní lidi.

Co je předpokladem toho, aby se člověk stal nejlepším cukrářem a pekařem v zemi?

Čtěte také

Člověk by měl vždy zůstávat především sám sebou, neměl by si zbytečně hrát na něco či někoho, čím není. Neměl by ukazovat, čím by chtěl být. Pokud člověk zůstane autentický i se všemi různými mouchami, které má, tak si myslím, že to dotáhne mnohem dál, než ambiciózní a přetrémovaní jedinci, kteří do toho vkládají strašně moc energie.

Když si zachováte své lidství a přinesete si s sebou i kousek své rodiny, kus svého srdce, tak máte velkou šanci v soutěži Peče celá zem uspět.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.