Jizerskohorským Bedřichovem zní zvuk dlát a motorových pil. Dali si tam dostaveníčko dřevosochaři

9. červen 2022

Na dřevařském sympoziu v Bedřichově tvoří umělci díla, která budou zdobit okolí turistického centra. Další bude možné získat v dražbě.

V Bedřichově v Jizerských horách je o druhém červnovém víkendu možné vidět skupinku dřevosochařů. Pracují na dřevěných plastikách, které ozdobí okolí horského letoviska.

„Jedná se o sochy, které připomínají, nebo zdůrazňují určité místo. Vidíme lyžaře, ten by měl nahradit sochu, která stojí u vítězů Jizerské 50. Jsou to sochy, které mají zdůraznit turistovi, že tam je něco významného, nebo historicky důležitého,“ vysvětluje, proč sochy vznikají, nezávislý místostarosta Bedřichova Martin Kunc a dodává: „Sochy jsou teprve v rozpracovaném stavu, věříme, že veřejnost se přijde podívat převážně v pátek a v sobotu na dražbu.“

„Výtěžek z dražby soch půjde zpátky na obnovu turismu v Bedřichově. Ať jsou to dětské stezky, informační tabule, to co bude potřeba. Čtyři velké sochy sochaři tvoří na ozdobu Bedřichova. Potom ještě tvoří 4 malé sochy, které jsou do dražby. Ty velké sochy do dražby vůbec nepřijdou,“ doplňuje podrobnosti o dražbě vedoucí bedřichovského informačního centra Renata Van Vleet.

Dražba soch bude v sobotu 11. června u kostela svatého Antonína v Bedřichově. Redaktorka Johana Tománková se od řezbářů Jana Týmy a Lukáše Roka dozvěděla, na čem právě pracují. Poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související