Jizerské hory zejí prázdnotou. Na běžky a na procházky tam mohou jen místní

7. březen 2021 07:43

V Jizerských horách nejsou téměř žádní turisté. Podle informací policie a Horské služby lidé nová nařízení dodržují. Podle zpřísněných opatření mohou být teď v přírodě na běžkách nebo na procházce pouze místní lidé. Každý se totiž smí ve volném čase pohybovat jen v katastru obce, ve které žije.

Na rozdíl od uplynulých víkendů, během kterých byla Jizerská magistrála plná běžkařů a u kiosků se tvořily fronty, je o tomto víkendu v běžecké stopě i na parkovištích pusto. „Samozřejmě je to veliký rozdíl, oproti minulému týdnu je to skoro stoprocentní úbytek. Na horách se pohybují desítky lyžařů. Jedná se o ty místní skalní lyžaře, které tady potkáváme za jakýchkoliv podmínek,“ potvrdil horský záchranář Pavel Horký.

Parkoviště v Bedřichově je prázdné. Obec také omezila jeho kapacita na 2O procent

Na dodržování omezení dohlíží v Jizerských horách policie s vojáky. Žádní turisté se ale v sobotu neobjevili. Policie se také dohodla s vedením Bedřichova na snížení parkovací kapacity na tamních parkovištích, a to na 20 procent. Normálně může stát na Maliníku a centrálním parkovišti v Bedřichově až 300 aut, teď maximálně 60. Policie kontroluje nejen vjezdy na parkoviště, ale také příjezdové cesty do hor. Žádné větší problémy hlídky zatím řešit nemusely.

Jizerské hory jsou během prvního lockdownového víkendu téměř prázdné

Policie je kvůli posledním zpřísněním protiepidemických opatření v pohotovosti už od začátku jejich platnosti, tedy od pondělí 1. března. Za prvních pět dní nových nařízení zkontrolovala policie v Libereckém kraji velké množství lidí.

„Od doby trvání této akce jsme zkontrolovali více jak 17 500 osob, a více jak 13 500 vozidel. Samozřejmě jsme zaznamenali několik přestupkových jednání, za které jsme v příkazním řízení udělili několik pokut. Kontrolujeme například vlaková a autobusová nádraží, terminály. Samozřejmě z minulosti víme, že se nám lidi sdružovali také v turistických oblastech a v místech se sportovním využitím,“ přiblížil policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Policie bude v horách hlídkovat dál, o víkendech i ve všední dny.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související