Jizerky ve Varšavě: Příběh jedinečné krajiny, který podněcuje otázky o její budoucnosti

10. červen 2022

Dokumentární film Jizerské hory – příběh jedinečné krajiny se v pátek 10. června bude promítat v libereckém kině Varšava. Po promítání bude jedinečná možnost o stavu Jizerek diskutovat nejen s tvůrcem filmu Viktorem Kunou, ale i se zástupci Libereckého kraje a Agentury ochrany přírody a krajiny.

Čtěte také

Nový dokumentární film o Jizerských horách už několik týdnů putuje po českých kinech a dorazí i do libereckého kina Varšava. Film ukazuje nejen krásu Jizerek, ale poukazuje i na řadu nešvarů, které se tam dějí. Třeba rychlý odtok vody z hor, která navíc pod horami působí potíže.

Večerní besedy v kině Varšava se kromě režiséra filmu Viktora Kuny zúčastní také Václav Židek, liberecký krajský radní za Piráty pro resort životního prostředí. Hodlá představit projekt, jak zadržet vodu nahoře v lesích. Jako možný rychlý krok se jeví zjednodušení soustavy lesních cest, u kterých jsou příkopy, kterými voda z hor rychle odtéká.

Na besedu by měla dorazit také Šárka Mazánková, vedoucí oddělení péče o přírodu a krajinu AOPK Liberec, podle které práci ochránců přírody ztěžuje nejen jejich personální podstav.

S jedním z autorů filmu Viktorem Kunou, radním Václavem Židkem a Šárkou Mazánkovou ještě před projekcí filmu natáčel redaktor Jaroslav Hoření, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související