Jiřina Jirásková. Energická a noblesní dáma. Divadlo jí doporučili v klášteře

Jiřina Jirásková byla energická a noblesní dáma, oblíbená filmová a divadelní herečka s nezaměnitelným humorem by 17. února oslavila své 90. narozeniny. Napsal Radek Brož.

Čtěte také

I takovými přízvisky by se dala označit dnešní oslavenkyně. Devadesáti let by se totiž dožila Jiřina Jirásková. Její životní příběhy jsou plné náhod. Kdyby se stala jeptiškou, jak původně chtěla, její role ve filmech Světáci, Sestřičky nebo Fany, by musel ztvárnit někdo jiný – a to si dnes ani neumíme představit.

Kdyby se provdala za hereckého kolegu Vlastimila Brodského, neprožila by vzácné partnerství s režisérem Zdeňkem Podskalským, přestože si ani jeho nevzala a ani spolu nesdíleli jednu domácnost.

Deset let stála v čele Divadla na Vinohradech

Jiřina Jirásková - 60. léta

Kdyby k tomu nevedly okolnosti, nehrnula by se do křesla ředitelky Divadla na Vinohradech, v jehož čele strávila deset porevolučních let. Ale v životě nejsou žádná kdyby, a tak si dnes osud a neobyčejné charisma významné herečky můžeme připomenout skrze příběhy, které se skutečně staly.

Další Příběhy z kalendáře nebudou vzpomínat na slavnou osobnost, ale na obor činnosti, díky které můžeme obdivovat módu.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související