Jiří Pehe: Česká justice zatím v ohrožení není

22. květen 2019

Konstatování, že česká justice momentálně není v ohrožení, může znít kacířsky ve světle masových demonstrací, které se konají i kvůli obavám, že ohrožena je.

To ovšem neznamená, že demonstrace jsou zbytečné. Upozorňují na skutečnost, že mocenský kartel, jehož páteř tvoří premiér a prezident, by kvůli svým politickým cílům mohl za určitých okolností na justici zaútočit.

Ondřej Konrád: Na václavským Václaváku bylo plno člověků

Demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a proti vládě Andreje Babiše

„Už jsem si na to zvykl, to ke svobodě a demokracii patří. Ze začátku to byla iniciativa občanů, nyní se z toho stala volební kampaň do Evropského parlamentu.“

Není náhodou, že současnou vlnu demonstrací odstartovala arogantní politická symbolika, kdy bezproblémově fungující ministr spravedlnosti rezignoval jen den poté, co policie ukončila s návrhem na obžalobu vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, s trestně stíhaným premiérem v hlavní roli, a na uvolněný ministerský post byla nominována prezidentovi blízká Marie Benešová.

Ta si mimochodem myslí, že si u nás lze objednat trestní stíhání, což je ve světle výroků premiéra Babiše o tom, že kauza Čapí hnízdo je zcela účelový politický hon na čarodějnice, pikantní.

Demonstrace se konají ze všeho nejvíc kvůli arogantnímu políčku do tváře veřejnosti, které jmenování Benešové, s jejími názory a osobními vazbami, představuje. Podezření, že by se Benešová pustila do jakýchsi demoličních prací v systému české justice s cílem zastavit stíhání Babiše, jsou ale nejspíš přehnaná.

Emancipovaná justice

Jan Vávra: Je nezávislost největším problémem justice?

Marie Benešová

Zatímco občanská společnost povstala a demonstruje za nezávislost justice a odvolání Marie Benešové, nová ministryně spravedlnosti se zaobírá úvahami, zda má být soustava soudů a státních zastupitelství tří nebo čtyřstupňová.

Především by to bylo politicky nepraktické, protože případné výměny na postech státních zástupců, včetně toho nejvyššího, by vyvolaly silné reakce nejen ještě větší části české veřejnosti než dosud, ale nezůstaly by bez odezvy ani v Bruselu. A Babiš nemá (už kvůli tomu, že jím vybudovaný Agrofert podniká v několika západních zemích EU) zájem, stát na stejném evropském pranýři jako Maďarsko a Polsko.

Navíc k případnému ukončení stíhání Babiše vede mnohem jednodušší cesta, než by byl komplikovaný útok na státní zastupitelství v podání ministryně, kterou z toho část veřejnosti od začátku podezřívá. Babišův spojenec Zeman může totiž stíhání kdykoliv zastavit.

Jan Januš: Babiše soud očistí, Benešová v tom nehraje roli

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Marie Benešová má za sebou první dny v pozici ministryně spravedlnosti.

Ani Brusel by neměl v takovém případě příliš mnoho argumentů, protože to je prezidentova ústavní pravomoc, jejíž využití ani nemusí nikomu vysvětlovat. Zvlášť když už neusiluje o znovuzvolení.

Systém české justice navíc stojí na poměrně pevných základech. Na rozdíl od Polska a Maďarska má naše země silný Ústavní soud, přičemž jakékoliv zásadnější pokusy jeho roli oslabit by vyžadovaly ústavní změny, které ale neprojdou Senátem.

Přičemž existence Senátu (voleného na základě jiného volebního klíče než Sněmovna, takže v něm mají většinu strany, které jsou ve Sněmovně v opozici) je dalším významným rozdílem ve srovnání s  Polskem a Maďarskem.

Karel Hvížďala: Co vyvolává demonstrace

Pochod za nezávislost justice pořádaný spolkem Milion chvilek pro demokracii 29. dubna 2019

Nejstručnější odpověď zní: absence přímé komunikace s občany i s parlamentem.

Dá se také předpokládat, že premiér a jeho nová ministryně spravedlnosti se nebudou pokoušet o žádné systémové změny už kvůli ostražitosti občanské společnosti. Babiš sice tvrdí, že si na demonstrace zvykl, ale coby bytostný populista, jehož hnutí je zde prý pro všechny, nechce jít s nemalou částí veřejnosti do ještě ostřejšího střetu než dosud.

Situaci v české justici popsal přesně v nedávném televizním interview předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. I on si myslí, že české justici žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Justice je dle něj emancipovaná, má stavovskou nezávislost a čest. Jeho slova ostatně potvrzují i nedávná prohlášení představitelů Unie stáních zástupců i Soudcovské unie, varující před pokusy omezovat nezávislost justice.

Větším nebezpečím než útok na celý justiční systém jsou podle Rychetského ambiciózní jedinci „odečítající ze rtů“ mocným. Zdá se ale, že i na ně jsou Senát, stavovské organizace  a občanská společnost připraveni.

Jiří Pehe

Senát nedávno odmítl prezidentovu nominaci Hradu blízkého Aleše Gerlocha na ústavního soudce. A současné demonstrace pohání pro změnu do značné míry odpor k tomu, že ambiciózní Benešová iniciativně poskytla v podobě své údajné analýzy alibi svému mocnému spojenci, prezidentu Zemanovi, když se v jedné televizi dal slyšet, že si u nás lze objednat trestní stíhání.

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.