Jindřich Pokorný: Parsifal II. O osudech jedné demokratické odbojové skupiny v letech 1938 až 1945

Překladatel, literární historik, romanista a germanista Jindřich Pokorný (1927–2014) sepsal dějiny málo známé demokratické odbojové skupiny Parsifal, která působila během druhé světové války. K jejímu napsání se odhodlal proto, že historikové se této oblasti nevěnují, jak by podle něj měli. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jan Vlasák
Připravila: Klára Pokorná
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2005
Hudební spolupráce: Michal Rataj

Jindřich Pokorný sesbíral zmínky v literatuře i rodinných pozůstalostech. Skupina Parsifal byla založena již v roce 1938 brzy po Mnichovu a představovala součást demokratického protinacistického odboje. Od počátku zprostředkovali její členové styk důvěryhodných domácích kruhů se zárodky naší pozdější exilové vlády a především se podíleli na zpravodajských službách vojenského charakteru, jež „se často vyrovnaly hodnotou několika vítězným bitvám na polích válečných“ (například údaje o tajných útočných plánech wehrmachtu, o raketové základně v severoněmeckém Peenemünde atd.).

Na činnosti skupiny se podíleli i spisovatelé Josef Palivec, Zdeněk Němeček a K. J. Beneš. V této skupině působila také autorova matka Vlasta Pokorná.

Patnáctidílnou četbu na pokračování z textu Jindřicha Pokorného o osudech jedné demokratické odbojové skupiny v letech 1938 až 1945 s poválečným dovětkem připravila pro rozhlas v roce 2005 Klára Pokorná. Knižně tento text vyšel až v roce 2009 v nakladatelství.

autor: Klára Pokorná
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.