Jilemnická nemocnice plánuje výstavbu nového pavilonu a heliportu

Masarykova městská nemocnice v Jilemnici chystá výstavbu pavilonu urgentního příjmu. Záchranná služba tam bude vozit pacienty s akutním kardiologickým, interním nebo neurologickým onemocněním. U pavilonu by měl být i heliport.

Výstavba pavilonu urgentního příjmu, ve kterém bude taky nová rehabilitace a před ním bude stát heliport pro přistávání vrtulníků záchranné služby, je podle ředitele nemocnice Jiřího Kalenského projekt ministerstva zdravotnictví.

To chce u osmi desítek nemocnic v zemi sloučit urgentní příjmy tam, kde jsou s lékařskou pohotovostní službou a tam, kde ještě nejsou, je postavit. Nový pavilon má stát za historickou budovou nemocnice. Náklady na jeho výstavbu přesáhnou sto miliónů korun.

Letos vznikne studie pavilonu. Příští rok pak bude muset nemocnice zajistit  finanční zdroje. Mělo by jich být několik, včetně peněz z Evropské unie a od zakladatelů nemocnice, měst Jilemnice a Semily.

„Asi největší část by šla na vrub nemocnice, kde jsme ty částky už projednávali i s bankou, která by celý ten projekt úvěrovala. Počítám tak v horizontu 2021 až 2022, že bychom měli začít nejpozději,“ přiblížil projekt ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský. Nový pavilon urgentního příjmu bude vybaven nejmodernějšími lékařskými přístroji a rehabilitačními pomůckami.

Nové Město na Moravě, magnetická rezonance

Jilemnická nemocnice bude mít taky poprvé vlastní magnetickou rezonanci. Tato zobrazovací technika se používá k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla, na rozdíl od CT ale vyšetření nenese žádná rizika způsobená radiací. Magnetická rezonance by měla podle Jiřího Kalenského do dvou let instalovaná na radiologickém oddělení nemocnice.

Už nyní má Masarykova městská nemocnice v Jilemnici dvacet dva nových dialyzačních monitorů. Pacienti s onemocněním ledvin budou moct docházet na novou dialýzu už od září. A novinkou bude, že si nemocnice bude vyrábět dialyzační roztoky sama na základě německé technologie. Sestřičky pak nebudou muset tahat těžké kanystry s roztoky z kamionů, které je do Jilemnice vozily.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související