Jilemnice: Šedivé prostory Kotelny rozzářily obrazy výtvarníků

14. únor 2018 12:55

Autoři Jilemnicka vystavují v Galerii Kotelna v Jilemnici. K vidění jsou i dřevěná díla tvůrce sněhového Krakonoše Josefa Dufka.

Mezi nejznámější výtvarníky Jilemnicka patří Josef Dufek, který už přes 20 let dává tvář sněhovému Krakonošovi na jilemnickém náměstí. Tak trochu zázrakem se to podařilo i letos. Krakonoš – i když kvůli nedostatku sněhu jen pětimetrový – vzhlíží na náměstí i svoje Krkonoše. Josef Dufek to ale neumí jen s lopatou, lopatkou a sekyrkou, které nejčastěji používá ke sněhosochání, ale i s motorovou pilou a dláty.

„Dřevosochání mě chytlo asi před deseti lety, když mně jeden kamarád ukázal, co se dá dělat s motorovou pilou,“ přibližuje Dufek, jak se dostal k dřevěným plastikám. Krakonoš vznikl samozřejmě i ze dřeva a spolu se sokolem či hlavou koně jsou k vidění v jilemnické galerii v Kotelně. Josef Dufek se tam prezentuje i několika obrázky.

Na výstavě Autoři Jilemnicka, která potrvá do 20. února, jsou k vidění také obrazy Václava Horáčka, Okna do duše Lidmily Hrubé a Jilemnické abstrakce Jaroslava Kučery. Ten začal malovat v roce 2010. „Po nepublikovatelném strávení jednoho dne a jedné noci to ze mě najednou vyvřelo a já jsem musel malovat a od té doby vidím svět ve čtverečkách a v obdélníčkách,“ popisuje Kočvara, jak se dostal k tvorbě svých veselých, zářivých obrázků. A kde bere inspiraci? „Nyní je nejlepší inspirace červené víno. Tam je inspirace. Nesmí se to ale přehánět. Pak je ruka nejistá,“ uzavírá s humorem sobě vlastním. Spotřebu inspirace ale s ohledem na manželku upřesnit nechtěl.

Josef Dufek a jeho dřevěná díla na výstavě, kterou můžete vidět do 20. února
Spustit audio