Jezdí horská služba i pro podezřelé z nákazy? Jaký je její speciální režim?

Horská služba Jizerských hor pracuje s ohledem na koronavirus ve speciálním režimu. Záchranáři dál drží pohotovosti, ale už jen na třech stanicích - na centrální služebně v Bedřichově, v osadě Jizerka a na Ještědu.

Ski areály vzhledem k nouzové situaci ukončily provoz v předstihu už v minulém týdnu, na stanicích u sjezdovek už proto nejsou horští záchranáři potřeba. Přesto ale zůstávají v pohotovosti, mají ale zpřísněný režim.

Takhle je bezpečně poznáte

Na stanicích přestali sloužit dobrovolní členové, v práci jsou jen profesionální záchranáři. Nemusejí vyjíždět k pacientům, kteří na první pohled vykazují nějaký respirační problém nebo sami mluví o tom, že se necítí dobře. K takovým výjezdům pojede speciální záchranářská sanitka.

Do přírody sice není zakázané ve stavu nouze chodit, Liberecký kraj se ale chce vyvarovat tomu, aby do Jizerských hor přijížděly stovky lyžařů. Povolené jsou pouze individuální výlety, při kterých nehrozí v přírodě šíření nákazy. Parkovací plochy v Bedřichově, na Jizerce, v Hraběticích i u Souše budou po dohodě s obcemi zavřené do odvolání.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související