Jezdec se vrací před libereckou radnici

9. říjen 2018 09:00

Do centra Liberce se dnes 9. října vrací dílo sochaře Michala Gabriela. Zhruba třísetkilogramovou sochu mohli měsíc obdivovat návštěvníci parku ve Vratislavicích nad Nisou. Důvodem její nepřítomnosti na náměstí doktora Edvarda Beneše bylo natáčení amerického velkofilmu.

Na místě zůstane do léta

Socha, která stojí před libereckou radnicí, se kvůli filmu přestěhuje

Socha Michala Gabriela je z bronzu a váží téměř 300 kilogramů

Socha Jezdce od výtvarníka Michaela Gabriela dočasně zmizí z nároží radnice v Liberci. Jak informovala mluvčí radnice Jana Kodymová, přemístěna bude do parku ve Vratislavicích nad Nisou.

Bronzovou, téměř dva a půl metru vysokou sochu, která stojí na kovových trnech, umístili pracovníci specializované firmy a společně s výpomocí z městských technických služeb ji kotví napevno přesně tam, kde stála od začátku prázdnin. Tehdy ji před levý roh radnice pomáhal instalovat uznávaný český sochař Michal Gabriel. Jeho Jezdec je součástí celorepublikového festivalu Sculpture line, který přináší lidem umění ve veřejném prostoru. Socha v centru Liberce zůstane až do příštího léta.

Důvodem stěhování sochy do vratislavického parku bylo natáčení velkofilmu, americká produkce dostala od města k dispozici náměstí, které zastavěla kulisami – například ruským kolem, historickým kolotočem – přímo v místě, kde nyní stojí Gabrielův Jezdec, byl velmi často složený materiál. I když je socha odlitá ze silné vrstvy bronzu, nebylo jisté, že by ji někdo nemohl poškodit.

Neptun má nový trojzubec

Filmaři městu za zábor náměstí zaplatili téměř milion korun, další miliony je stály platby místním podnikatelům – náhrady ušlého zisku například zavřeným restauracím a výplaty nejčastěji libereckým komparzistům, kterých bylo minimálně pět set.

VIDEO: Bronzový jezdec na koni – nová socha v centru Liberce

Instalace sochy před libereckou radnicí, pterý 12. června 2018

Náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci od dnešního rána zdobí nová socha – bronzový jezdec na koni od sochaře Michala Gabriela.

Když filmaři s natáčením na náměstí Dr. Edvarda Beneše skončili, veřejné místo podle všeho nechali v lepším stavu, než ho převzali, po více než dvoutýdenních přípravách a natáčení davových scén se stovkami komparzistů náměstí uklidili a omyli ho vysokotlakým čističem. Jako dar také zaplatili restaurování poničených kovových částí památkově chráněné Neptunovy kašny z roku 1826 – na té byly například poškozené mříže, na delfínovi stojící soše Neptuna scházel jeden prst a měla zničený trojzubec. Nutno podotknout, že nic z toho nezpůsobili sami filmaři, kašna byla v tomto stavu ještě před jejich příjezdem.

Americká produkce také věnovala menší finanční dar na opravu varhan v Kostele Antonína velikého a podle Davida Pastvy z libereckého magistrátu existuje i možnost, že městu ještě nějaké další peníze daruje. Prý je to zvykem po úspěšném natáčení. 

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio