Jedovatá zápřednice v Doksech šíří paniku. Zbytečně, tvrdí odborník

15. září 2016

V Doksech na Českolipsku se objevil jeden z našich jedovatých pavouků – zápřednice jedovatá. Jeho kousnutí je nepříjemné, ale zdravého člověka neohrozí. Proto dokská radnice na webových stránkách města o jeho výskytu informovala. Zároveň ale vyzvala k likvidaci pavouka, včetně kokonů. Podle odborníků se kolem výskytu pavouka rozpoutala zbytečná hysterie.

„Našel ho soused. Přišel nám říct, že ho našel na zahradě, a tak dáváme pozor,“ říkají obyvatelé Družstevní ulice, kde jedovatého pavouka objevili.

„Nechtěla jsem vidět, jak vypadá,“ říká manželka nálezce Eva Hrušková a dodává: „Máme malé děti, a tak více koukáme, kam šlapeme. Když jdeme po louce, dívám se, jestli tam není nějaký smotek.“

Příznaky kousnutí? Bolest, otoky, zarudnutí

Za domky v Družstevní ulici v Doksech, kde jedovatého pavouka objevili

„Při kousnutí dochází k lokálním otokům, zarudnutí, k bolesti, může se zvyšovat teplota a tkáň může být citlivější,“ popisuje příznaky kousnutí zápřednicí jedovatou zoolog českolipského muzea Lukáš Blažej.

Na výskyt pavouka upozorňuje i město

Právě kvůli nepříjemnostem spojeným s kousnutím zvěřejnila dokská radnice na internetových stránkách města informace o výskytu pavouka. Kromě toho vyzvala i k jeho likvidaci. „Celou záležitost jsme konzultovali s odborníky – entomology a arachnology. To, že tam bylo vyzýváno k likvidaci, bylo spíše nepochopení závěrů odborníka, který chtěl říct, že pokud se setkáte s tímto pavoukem, je možné ho zabít, protože se nejedná o chráněný druh,“ vysvětluje starostka Doks Eva Burešová ze SLK.

... pokud se setkáte s tímto pavoukem, je možné ho zabít, protože se nejedná o chráněný druh.

Dospělým nejde o život, nešiřte hysterii

Intoxikace po kousnutí odezní do 24 hodin a není pro dospělého člověka nebezpečná. Podle Lukáše Blažeje se kolem výskytu pavouka ve městě rozpoutala zbytečná hysterie. Nabádat obyvatele k hubení zápřednice je podle něj zbytečné: „Šlo by o sisyfovský boj. Jde o to kousnutí předcházet tím, že nedráždím pavouky, netrhám a nelikviduji kokony. Zahrady a okolní pozemky je třeba udržovat, protože pak je střet s pavoukem minimální až nulový.“

Podle Evy Burešové nakonec nechala radnice výzvu k likvidaci pavouka i jeho kokonů z internetových stránek města stáhnout. „Byly to nečekané reakce a nepochopení této věty. Tuto informaci jsme ze zprávy odtranili a informuje dále o jeho výskytu.“

Zápřednice jedovatá se vyskytuje na Litoměřicku, Mostecku, jižní Moravě a v menší míře ve středních Čechách. Její rozšíření na Českolipsko může souviset s oteplováním klimatu.

Spustit audio