Jediné místo v republice, kde žije koza bezoárová, je nedaleko České Lípy

28. květen 2015

Potkat se s nimi můžete v oboře Vřísek na Českolipsku. Jde o nejsevernější chov tohoto zvířete z Malé Asie v Evropě. Na 140 hektarech jich žije více než čtyřicet. Kozy bezoárové, které zde žijí, nejsou vůbec plaché.

„Jsou zvyklé na mě a na tohle auto, protože denně jim přikládám krmení, takže ví, že když já přijedu tímhle autem, tak dostanou krmení a nic jim nehrozí. Proto se nás nebojí,“ vysvětluje Ladislav Masopust, správce obory.

„Kůzlata mečí, když hledají samice. Mečí, hlavně když se hledají, teď ví, že jdou ke krmení, takže mečet nebudou. Trochu se tam trkají. Bohužel, ten menší musí odejít, ten větší ho ke krmení nepustí, protože jsme stále blízko. Jsou tady další koryta, kam by chtěl jít a čtyři kusy se k tomu korytu nevejdou. Ten hlavní kozel, který je alfa samec, ostatní nepustí,“ pokračuje ve výkladu pan Masopust.

Koza bezoárová je původem z Malé Asie, má ráda hlavně skalnatou krajinu, ale zatím žádná taková v oboře vidět není. „To jsou větší pastevní plochy, které můžete vidět v oboře. Ty skály, ty jsou u loveckého zámečku. Tam to jsou skály padesát, šedesát metrů vysoké, kde ty kozy také žijí,“ říká správce obory.

Období, kdy se kozy bijí o samice, je dramatické. „Doba říje je někdy v září, v říjnu a ty souboje jsou strašné. Loni se mi tady zabili dva kozlové v říji, že jeden druhého přeťal v páteři, když do sebe jdou hodně moc. Tlučou rohy o sebe, hlava nehlava, ale když je druhý kozel nepozorný, tak se může stát, že ho narazí z boku a může ho i zabít.“

Kozy bezoárové v oboře Vřísek

Typický je pro tento druh kozlí vous. Člověk je běžně zvyklý na kozu domácí, která nemá tak dlouhé rohy. „Ten kozel je může mít dlouhé až metr. Lovili se tady přestárlí kozlové, délka jejich rohů byla asi centimetr nebo dva k metru. Teď tady máme největšího kozla, který má délku rohů osmdesát.“

V oboře, v areálu zámečku jsou i porodny. „Tady mám postavené porodny a tady je mám zavřené v době kladení. Začali jsme s tím asi před čtyřmi lety, protože byly problémy s přírůstky. Je tu hodně škodné zvěře, od lišky, jezevce, psíka až po mývala. Hodně nám ta kůzlata po porodu sebrala škodná nebo zmrzla v mrazech. Porodny, to je oplocená část obory. Každá porodna má svou jeskyni, kde v zimě, když je mínus dvacet, nezamrzne ani voda,“ popsal situaci správce.

Máchova vyhlídka, pískovcové skály - to je další část ohromné obory nedaleko Holan. „Tady, pod těmi převisy, spí, když prší. Teď jsou na těch loukách, protože teď na nich vyrostla tráva. Domovinou kozy bezoárové jsou skály a takovéto převisy, což se jí tady také líbí.“

Obora Vřísek není lidem běžně přístupná. Jediná možnost, kdy se do ní mohou podívat, je v srpnu, kdy se otevře pro veřejnost v rámci Zahrádeckých slavností.

Spustit audio