Jediná solární ozonová observatoř v České republice poskytuje už roky data z Nového Hradce Králové

18. květen 2022

Pokud chcete vědět, jak se předpovídá počasí a co k tomu všechno meteorologové potřebují, tak se běžte podívat v sobotu 21. května do pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové, kterou najdete ve Svobodných Dvorech. Pořádají totiž Den otevřených dveří a vy se tam potkáte nejen s meteorology, ale i s ředitelem Romanem Pozlerem, který je naším hostem.

Takže v sobotu 21. května budete mít pro všechny otevřeno?
Jsem moc rád, že budeme moci přivítat naše příznivce po poměrně dlouhé době. Je to víc jak tři roky, kdy jsme měli naposledy Den otevřených dveří. Zájemci se u nás setkají s mými milými kolegy, vedoucími jednotlivých odborných oddělení, kteří budou nachystáni i se svými přístroji a samozřejmě také se odborným výkladem, jak budou návštěvníci zvědaví.

Roman Pozler ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kolik oddělení má pobočka Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové? A co všechno tam sledujete?
Když to vezmu dohromady úplně všechno, tak máme šest oddělení. Je to řízení a správa, což je administrativa, to musí být všude. Potom máme oddělení meteorologie a klimatologie, které měří atmosféru, máme i oddělení hydrologie, které měří zase hydrologickou složku, máme oddělení kvality ovzduší, máme regionální předpovědní pracoviště, které předpovídá počasí a také poskytuje předpovědi průtoků.

V současné době jsou v Hradci Králové dvě pozorovací stanice. Na Novém Hradci a nově vybudovaná stanice ve Svobodných Dvorech.
Roman Pozler, ředitel pobočky ČHMÚ Hradec Králové - Svobodné Dvory

A co máme nového, to chci obzvlášť vypíchnout a pozvat návštěvníky, poprvé v novodobé historii pobočky ČHMÚ ve Svobodných Dvorech bude prezentována solární ozonová observatoř. Ona je na hvězdárně, ale od letošního roku administrativně patří pod naši pobočku. Tak jsem se domluvil s vedoucím dr. Metelkou, který přijede na Den otevřených dveří, a bude mít odbornou prezentaci v naší zasedačce k tematice slunečního svitu, ozonu a všeho, co k tomu patří.

Čtěte také

To je velice zajímavá věc, protože historicky se ozon v Hradci Králové sleduje už poměrně dlouhou dobu.
Ano, mám pocit, že od roku 1961 a je to jediná stanice v České republice. Na to, že jsme tak maličká republika, tak třeba i Německo má jednu takovou stanici. A máme na tuto problematiku také odborníky. Jeden z nich je dokonce autorem softwaru, který zpracovává všechny sledované parametry a používá se, mám pocit, po celém světě. Tedy opravdu to jsou lidé na svém místě.

Takže když v televizi nebo rozhlase slyšíme hlášení o stavu ozonu, tak to jsou informace od vás?
Ano, přesně tak. Z Nového Hradce Králové.

Čtěte také

Jaká je historie sledování počasí tady v Hradci Králové?
První meteorologické pozorování tady bylo zhruba někdy v polovině 19. století. Měřilo se to na Žižkově náměstí a měřila se pouze teplota a nějaký další jevy. A potom to přešlo na Lesní úřad ve 30. letech 20. století. Tam se už měřila celá řada prvků, v podstatě těch standardních, povětrnostní jevy. A z této stanice to v roce 1951 přešlo na stanici na Novém Hradci Králové, na Zámeček, kde je umístěna dodnes. V současné době jsou na území Hradce Králové dvě pozorovací meteorologické stanice. Ona zmíněná na Novém Hradci a nově vybudovaná stanice v rámci naší pobočky ve Svobodných Dvorech.

Přelomový okamžik pro vás nastal v roce 1996, protože sídlíte v krásné, zrekonstruované budově.
Přesně tak. A co to přineslo? Samozřejmě zlepšené pracovní prostředí a podmínky pro více než 30 zaměstnanců pobočky, prostorové možnosti a technickou vybavenost, technické zázemí pro naši techniku i garáže. Vše předpoklady pro úspěšný rozvoj pobočky.

Čtěte také

Jak vzpomínáte na to stěhování k novým počítačům?
Pobočka vznikla v roce 1980 a v té době jsme sídlili na dvoře v Povodí Labe, byl to takový dřevěný domek. Já jsem nastoupil do ústavu v roce 1984 a potom jsme se přestěhovali do pátého patra hlavní budovy Povodí Labe. A pak už byl jen krok k vlastní budově. Vedení ústavu rozhodlo, že každá pobočka by měla mít svůj vlastní objekt. Po roce 1990 se na tom začalo pracovat. Objekt musí splňovat nějaké podmínky, aby se po celém světě měřilo stejně. Hledali jsme takovou budovu, u které je nějaká větší zahrada, kam by se daly naše přístroje umístit.

Jaká byla vaše cesta do Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové?
Začal jsem na Hydrometeorologickém ústavu v oddělení meteorologie a klimatologie. Tenkrát se tam ručně doplňovaly údaje do všelijakých archů, dělaly se základní statistiky, ale v podstatě vše ručně. Záhy potom jsem začal studovat, přestoupil jsem do oddělení hydrologie, a po ukončení školy jsem nastoupil krátce jako vedoucí oddělení operativních informací, dnes už je to regionální předpovědní pracoviště. A pak jsem nastoupil na místo vedoucího oddělení hydrologie, to bylo v roce 1995. Až do loňského roku jsem tam setrval.

Aplikace ČHMÚ
prezentuje vybrané produkty ústavu pro širokou veřejnost: předpověď počasí na nejbližší dny, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy, během sezóny také předpověď aktivity klíšťat. Aplikace umožňuje zobrazení předpovědí pro uživatelem nastavené lokality.

Roman Pozler, ředitel pobočky ČHMÚ v Hradci Králové ve Svobodných Dvorech byl naším hostem. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

 

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související