Je tu Hodina Země - města i lidé večer vypnou osvětlení

26. březen 2022 13:17

V Ústí nad Labem zhasne Větruše nebo Mariánský most, v Chomutově třeba radnice a kostel Sv. Kateřiny, ve Štětí zůstane potmě Mírové náměstí a kaplička v Bezručových sadech.

Tato města se spolu s dalšími v Ústeckém kraji ale i po celé republice přidají dnes večer k Hodině Země. A od 20.30 hodin do 21.30 tak v mnoha městech a obcích zhasnou veřejná osvětlení, nasvícení významných míst i památek. Připojit se můžou i domácnosti.

Česko se prostě večer na hodinu ponoří do tmy, právě na sobotu 26. března totiž připadá letošní Hodina Země. Hodina Země je každoroční mezinárodní akce, která má upozornit na problémy měnícího se klimatu. Vypnutí světel na jednu hodiny a vlna tmy pak symbolicky obletí celou Zemi.

První ročník se konal v roce 2007 v australském Sydney, od té doby se akce rozšířila do celého světa. Koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu.

„Hodina Země především cílí na města jako na důležité aktéry dekarbonizace, odklonu od fosilních paliv a ochrany klimatu. Ve skutečnosti je to opravdu symbolika, za kterou následuje to, že se máme nad tou věcí zamýšlet a hledat nějaká dlouhodobá řešení,“ vysvětlila Yvonna Gaillyová, ředitelka ekologického institutu Veronica, který v Česku Hodinu Země od roku 2010 koordinuje. Města se mohou hlásit na weobovou stránku.

To ale neznamená, že se nemohou připojit k Hodině Země i bez této registrace. To samozřejmě platí i pro každého. Stačí otočit vypínačem a na hodinu zhasnout...

autoři: Jiří Jelínek , Jana Fričová , směna ČRo Sever | zdroj: hodinazeme.cz
Spustit audio

Související