Je tomu právě 178 let, co zemřel Karel Hynek Mácha

6. listopad 2014

6. listopadu 2014 je tomu podle učebnic 178 let, co zemřel v Litoměřicích básník Karel Hynek Mácha. Je ale datum Máchova úmrtí skutečně správný?

Není pozdní večer, natož první máj, ale 6. listopad roku 1836. Ve světničce Na Vikárce v Litoměřicích leží na posteli mrtvý mladý básník, umělec a student, Doklady má na jméno Ignác Mácha, to je totiž původní jméno Karel Hynek Máchy. Zemřel v nedožitých 26 letech.

Stalo se tak ale skutečně 6. listopadu před 178 lety? Nebo o den dříve, tedy 5. listopadu, jak stojí na desce Máchova litoměřického památníku?

„Večer 5. listopadu ho lidé ještě viděli, 6. listopadu už byl nalezen mrtvý. Možná tedy zemřel k ránu…“ vysvětlil Miloš Lápka z litoměřického muzea.

Jak se vůbec Karel Hynek Mácha v Litoměřicích ocitl? Kolik týdnů v Litoměřicích strávil? Co se po něm zachovalo a jak vlastně Karel Hynek Mácha vypadal? Poslouchejte…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.