Je nenáročná, vděčná a kvete téměř za všech okolností. Hortenzie stromečkovitá

7. červen 2022

„Odrůda Annabelle, která na trhu patří k nejběžnějším, dorůstá při seřezávání do výšky 100–120cm. Pokud ji necháte volně růst, může mít i 180 cm. Díky tomu se nehodí do každé zahrady. Je na čase upozornit na dvě odrůdy, které jsou geneticky zakrslé,“ říká zahradník Pavel Chlouba.

Hortenzie patří vedle růží k naším nejoblíbenějším rostlinám. Ty nejznámější, latnaté a velkolisté, dnes doplníme o skupinu stromečkovitých. 

Ruby Annabelle

Dorůstá do velikosti kolem 70 cm. Má pevné stonky, je sytě růžové barvy. Když začíná kvést, je úplně tmavá, potom, jak květy dozrávají a stárnou, trochu zesvětlá. Ale i tak je velmi nápadná, velmi hezká a hodila by se do přední části záhonu nebo do větších nádob na terasu či balkón.

Lime Rickey

Dorůstá také do velikosti okolo 70 cm. Má výrazně kompaktnější charakterů růstu, soukvětí jsou menší, ale bývá jich větší množství. Kvete bílou barvou. Jsou zdobné i na podzim, když zaschnou.

Obě odrůdy stojí za povšimnutí a svým majitelům budu jistě dělat velkou radost. Více si poslechněte v záznamu reportáže.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.