Je to naše první takováhle zakázka, říkají stavbaři, kteří v České Kamenici staví park miniaturních domků

23. říjen 2021 10:59

V České Kamenici dokončuje stavební firma výstavbu parku miniaturních domečků. Takzvané Mlýnky se nachází nad městským koupalištěm. Stejná atrakce tam stávala už na začátku 20. století, miniaturní stavení byla kopiemi českokamenických domů.

Areálem Mlýnků, který má rozlohu asi 300 metrů čtverečních, protéká potůček. Ten bude roztáčet mlýnská kola jednotlivých staveb.

„Bude tam jeden pohybový mlýnek, vodní mlýn. Pila na dřevo, ta bude taky pohybová s vodním kolem, a větrný mlýn,“ vysvětlil Martin Chramosta z firmy, která maličké domky staví. Jejich základem jsou železobetonové monolity, ke kterým ještě přidělají části ze dřeva nebo kovu, například střechy nebo mlýnská kola. Na podobné zakázce prý stavbaři ještě nepracovali.

Původní park miniatur postavil před 1. světovou válkou českokamenický truhlář Anton Gampe a staral se o něj až do své smrti v roce 1941. Místo pak postupně chátralo. Vybudování nového parku Mlýnky stálo podle nezávislého starosty města Jana Papajanovského radnici asi 600 tisíc korun, hotový má být na konci října.

Spustit audio

Související