To je jízda! Tak to „fičí“ na nejstarší bobovce v Česku

2. listopad 2017
Koktejl

Je kilometr a půl dlouhá a jezdcům nabízí celkem 22 zatáček, 5 jumpů a 3 tunely. Když po ní jedou pánové, nadšením jim září oči a rázem se vracejí do klukovských let. Taková je bobová dráha v krkonošském Špindlerově Mlýně. Právě ta je nejstarší českou bobovou dráhou – letos 7. července oslavila už 20. „narozeniny“.

Ocelovým korytem se na bobu v doprovodu rodičů můžou prohánět už dvouleté děti, dítka od osmi let věku mohou řídit sama. Rychlost jízdy si jednoduše regulujete sami brzdnou pákou. Ti nejodvážnější jezdci, kteří brzdu zmáčknou jen občas, se po bobovce můžou prohánět rychlostí i 50 km/h.

Jaké je svezení na špindlerovské bobové dráze, se můžete podívat na videu (upozorňujeme, že část videa je zrychlená).

Ptáte se, komu se v hlavě zrodil nápad vybudovat v Česku první bobovku? „Nápad to byl můj, byl jsem tehdy jednatelem lanovkářského svazu a tento projekt jsme viděli poprvé v roce 1990 v rakouském Andelsbuchu,“ vzpomíná Vít Moudrý, cestovatel, fotograf a „průkopník“ prakticky všech bobových drah v tuzemsku. „Od té doby jsem pět let přesvědčoval bossy na českých horách, aby bobovou dráhu postavili, a oni do toho neměli pražádnou chuť. Tak abychom dokázali životaschopnost a myšlenku toho projektu, postavili jsme ji sami,“ pokračuje Moudrý.

S nápadem vybudovat v Česku úplně první bobovou dráhu přišel Vít Moudrý, který je tedy nejenom "duchovním otcem" a "průkopníkem" bobovek, ale i vášnivým motorkářem a cestovatelem

Stavba bez koruny dotace

„Konotace, proč ten projekt udělat, byla v tom, že jsme si uvědomovali, že jsme jako kluci chtěli jezdit na kárkách z kopce a ježdění na bobu není vlastně nic jiného než ježdění na kárce nějakou trasou,“ vysvětluje Moudrý, který si na výstavbu krkonošské atrakce v roce 1997 velmi dobře pamatuje: „Pracovalo tu asi 80 lidí, postavila se za 4 měsíce – i s obslužnou budovou, parkovištěm, tak, jak to tu je dnes. Zajímavé bylo, že tu pracovalo asi deset lidí, kteří pracovali i v gulagu.“

Kromě toho, že špindlerovská bobová dráha je nejstarší u nás, pyšní se u další jedinečností. „Jako jeden z mála projektů v České republice byla postavena bez jediné koruny dotace,“ zdůrazňuje Moudrý.

„Německý výrobce, který bobových drah postavil několik set po celém světě, řadí špindlerovskou bobovku ke třem nejatraktivnějším projektům z jeho technologií.“

První bobovou dráhu v Česku slavnostně otevřeli 7. července 1997

Miroslav Donutil na bobovce

Do Špindlerova Mlýna za atrakcí přijíždějí i známé české osobnosti: „Jezdily u nás nejrůznější hvězdy. Fotbalisté, fotbaloví trenéři, ale i filmové hvězdy.“ Například herec Miroslav Donutil. „Pan Donutil jezdí do Špindlerova Mlýna velmi rád. Cítil se na tom stejně jako kterýkoliv jiný chlap, který sem přijde – když si sedne na bob a bobovou dráhou jede vozíčkem dolů, tak se vrací do klukovských let,“ uzavírá Vít Moudrý.

Zajímavé je, že bobovka je v provozu taky přes zimu, dokonce i o Štědrém dni.

Bobová dráha Špindlerův Mlýn

autor: Jaroslava Mannová

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.