Je Den české státnosti. Sv. Václava připomenou ve Staré Boleslavi po dvou letech bez omezení

Národní svatováclavskou poutí si dnes lidé ve Staré Boleslavi připomenou národního světce a patrona svatého Václava.

Poslední dva roky se pouť v místě, kde byl kníže Václav zavražděn, konala zejména kvůli koranavirovým opatřením v omezené podobě. Na pouti se každoročně scházejí představitelé církve, státu a do roku 2019 i tisíce poutníků.

Dnešní poutní mši na Mariánském náměstí bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner. Včera večer dorazila před baziliku Nanebevzetí Panny Marie v doprovodu hradní stráže a představitelů katolické církve relikvie sv. Václava, letos je jí světcova lebka. Po modlitbě za národ a Svatováclavském koncertu s nešporami ji ve 22 hodin světelný průvod doprovodil do baziliky sv. Václava.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003, letos se v obnovené podobě uskuteční podvacáté. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal tehdejší papež Benedikt XVI.

Svatý Václav byl zavražděn 28. září roku 935 svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Za druhé světové války byl zneužit nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha.

Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti. Jde také o vybraný svátek, kdy podle zákona o prodejní době musí zůstat obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřené.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související