Jdu zase do boje… Zápisky Rudolfa Nováka z Velké války uchovává rodina jako poklad

28. červenec 2014

Přesně před sto lety vypukla 1. světová neboli Velká válka. Byla velmi krutá a stála život desetitisíce Čechů. Rudolf Novák přežil a díky jeho podrobnému válečnému deníku teď jeho vnučka Ludmila Vítová z Jablonce nad Nisou spolu s dcerou Lindou vědí, jaké útrapy na bojištích zažíval. Zápisky svého dědečka a pradědečka rodina uchovává jako velký poklad.

„Jdu zase do boje a zprávu tu pan hejtman na cvičišti potvrdil svou řečí k nám. By jsme udatně bojovali, náš pluk padesátý šestý proslavili, smrti se nelekali," předčítá paní Ludmila řádky z deníku svého dědečka Rudolfa.

Psal ho krasopisně, ale protože v něm používal mnoho germanismů, současník má s plynulým čtením těchto řádků problémy. Ludmilina dcera Linda Vítová přiznává, že ho celý nečetla - nejenom kvůli občasné nesrozumitelnosti, ale taky proto, že jako žena význam válek nechápe. Jedno ale ví.

„Že byl asi hodně statečný, neměl v té době moc na výběr, a že to musela být strašně těžká doba. Což si už dneska nikdo neuvědomuje, že se to může kdykoliv vrátit, že se historie může opakuje."

Pradědeček Rudolf bojoval v uniformě Rakouska-Uherska na haličské frontě proti ruským jednotkám a stál několikrát tváří v tvář smrti.

„Když jsem ten deník četla, nebylo mi dobře na duši. Soucítila jsem s těmi lidmi, jaké to muselo být, když jim mrzly zbraně v rukou, neměli co jíst. Muselo to být šílené,“ říká Linda.

Čtěte také

„Děda popisuje, že u vody našli leklé ryby, které tam už byly několik dní, neskutečně smrděly. Ale že už byli v takové situaci, že ty ryby chtěli sníst," přibližuje paní Ludmila, jaký hlad válku doprovázel.

Deník Rudolfa Nováka z 1. světové války

Tehdy to vojákům velitel nedovolil, už tak jich byla spousta ze špatné stravy nemocných. Jak dodává Linda, chyběla dokonce i pitná voda.

„Byli vděční za to, když jim někde v chalupě lidi dali vodu k pití, protože se stávalo, že někde jim i vodu odmítli dát.“

Podle paní Ludmily by bylo možná dobré, kdyby přepsaný deník Rudolfa Nováka vyšel knižně. Škoda ale, že není kompletní. „Tenhle deník končí s tím, že pokračování je v dalším deníku. Ale kde ten je, to nikdo neví."

Kdyby ale měl někdo podobné zápisky svého dědečka nebo pradědečka třeba i z jiné fronty 1. světové války, mohla by se knížka vydat souhrnně. Vítovi by proto přivítali, kdyby se jim někdo takový ozval.

Infografika válka 1914-1918
Spustit audio