Jaroslav Velinský – muž mnoha řemesel, známý jako Kapitán Kid

8. březen 2023

Za svůj život toho stihl tolik, jako tři lidé najednou. Byl hudebníkem, spisovatelem, divadelním uměleckým pracovníkem, nakladatelem, opravářem, nočním hlídačem, horníkem i soustružníkem. Řeč je o Jaroslavu Velinském, který je více znám pod trampskou přezdívkou Kapitán Kid.

Narodil se sice v Praze, ale většinu života žil a tvořil na Ústecku. Zde také v roce 1967 spoluzaložil legendární festival Porta.

Jako hudebník vydal sedm autorských alb. Největší úspěch měly jeho písničky Krinolína, Ceduličky, No to se ví nebo Slaboch Ben.

Proslul také jako autor detektivních příběhů s českým Philem Marlowem, kterému dal jméno Ota Fink. Dvě knížky – Konec perského prince a Zmizení princezny, získaly Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku.

Známé jsou rovněž jeho scifi romány a dobrodružné příběhy. Pod pseudonymem Charlie Stonebridge figuroval v neposlední řadě v legendárních Rodokapsech s osmi příběhy z Divokého Západu.

Aby toho nebylo málo, Jaroslav Velinský psal i divadelní hry. V 60. letech byly některé z nich uvedeny třeba na prknech Severočeského kabaretu a Divadla hudby.

Když se Jaroslava Velinského v jednom rozhovoru zeptali, jak vnímá současnou Portu, odpověděl: „Mám ji rád jako poněkud zpustlé dítě. Myslím si, že stále trochu bloudí… Ale věřím, že nezahyne, pokud bude zase jednou vědět, co vlastně chce.“

Kapitán Kid zemřel v roce 2012 a s ním odešel i dřívější věhlas trampského hnutí a romantických táborových písniček. O Portě nemluvě.

autor: Milan Knotek
Spustit audio