Jaroslav Sapík prozradil své kuchařské fígle a uvařil letní menu pro vítěze jarní soutěže

Pro výherce rozhlasové soutěže Pochoutkového jara uspořádal šéfkuchař a porotce soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík letní kurzy vaření na téma: pochoutky české kuchyně. Vítězové si tak pod jeho dohledem uvařili tříchodové menu. Připravili krémovou králičí polévku s žemlovými knedlíčky, králičí závitek s houbovým ragú a jako dezert se podávaly kynuté lívanečky s borůvkovým tvarohem.

Na jaře měli posluchači ve vysílání možnost vyhrát ve všední dny kuchařku Pochoutkový rok. Ze všech výherců pak byl v každém kraji vylosován výherce, který se stal účastníkem kurzu. Na něj mohl vzít i někoho z rodiny nebo přátel. Účastníky tak čekalo zhruba čtyřhodinové vaření ve speciální venkovské kuchyni v Klokočné ve středních Čechách, kde Jaroslav Sapík žije a pracuje.

Králičí menu s lívanečky zvolil Jaroslav Sapík záměrně, aby lidem ukázal, jaké zajímavé pokrmy se dají připravit z tak dostupné suroviny jakou je králík. Navíc se dá zužitkovat opravdu celý. Na závěr pak kuchařský tým Jaroslava Sapíka uvařené pokrmy pěkně naservíroval a podával u nádherně prostřeného stolu v restauraci. Všichni jsme si tak připadali jako na zámku.

Překvapením pro všechny byla i účast Nadi Konvalinkové. Ta přijela všechny podpořit v kuchyni a také přidala celou řadu historek ze svého soukromého a hereckého života. Bylo to nádherné letní setkání.

Králičí krémová polévka

Ingredience:

kosti z hřbetu králíka

4 mrkve

1 petržel

¼ celeru

2 cibule

200 ml smetany ke šlehání (31% tuku)

100 g másla

50 g hladké mouky

1 špetka muškátového oříšku

sůl

bílý pepř

Postup:

Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a na přepuštěném másle orestujeme dosklovata. Teprve potom do hrnce k zelenině přidáme nakrájenou cibuli a nasekané kosti.

Chvilku restujeme, zelenina nesmí příliš ztmavnout. Chceme získat na závěr světlou krémovou polévku. Po zarestování zalijeme zeleninu vodou a vaříme, dokud se kosti ze hřbetu nerozpadají. Poté kosti vyndáme a maso z kostí obereme.

V druhém hrnci si uděláme máslovou jíšku. Na zhruba 50 g másla orestujeme 50 g hladké mouky. Jíšku pak zalijeme přecezeným vývarem a lehce propasírovanou zeleninou. Chvilku polévku provaříme, přilijeme smetanu a dochutíme solí, bílým pepřem a lehce nastrouhaným muškátovým oříškem.

Žemlové knedlíčky

Ingredience:

4 plátky toustového chleba

1 hrst nasekané petrželky

1 větší špetka soli

1 špetka mletého bílého pepře

1 špetka strouhaného muškátového oříšku

4 lžíce smetany ke šlehání (31% tuku)

1 vejce

Postup:

Nakrájíme na kostičky toustový chleba (lépe jen vnitřek bez kůrek, kůrky můžeme použít například do houskových knedlíků). K nakrájenému chlebu přidáme nasekanou petrželku, sůl, bílý pepř a trochu muškátového oříšku a zakápneme trochu smetany.

Z jednoho bílku ušleháme pevný sníh a lehce ho společně s jedním žloutkem vmícháme do směsi. Tvoříme malé knedlíčky, které vaříme ve vroucí vodě asi 3 minuty.

Při podávání polévky pak nalijeme krémovou polévku a do ní vkládáme uvařené žemlové knedlíčky, obrané maso a také na tenké nudličky nakrájenou čerstvou mrkev. 

Králičí závitky s houbovým ragů

Králičí závitky

Ingredience:

4 králičí hřbety

2 kuřecí prsa

1 petržel

1 vejce

100 ml smetany ke šlehání (31% tuku)

2 lžíce sušeného mléka

200 g sušené šunky /pršut/

sůl

bílý pepř

muškátový oříšek

Postup:

Králičí hřbety vykostíme / kosti s kousky masa použijeme na přípravu polévky/

a vyndáme ledvinky. Maso zbavíme přebytečného tuku, naklepeme a položíme na plátky sušené šunky.

Pak je třeba si připravit kuřecí fáš. Tu si vyrobíme z rozmixovaných kuřecích prsou. Při mixování přiléváme k masu smetanu, přidáme vejce a sušené mléko, které nám smetanu zahustí. Nakonec fáš osolíme, přidáme bílý pepř a trochu muškátového oříšku.

Kuřecí fáš (asi jednu vrchovatou lžíci) položíme na rozklepanou blanku masa u pupku, tak aby se opřela o zbytek válečku masa u hřbetu. Do středu položíme jednu ledvinku a pak fáš zabalíme spolu s masem a slaninou do závitku.

Vytvoříme pěkný váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a vaříme ve vroucí vodě asi 50 minut.

Houbové ragú

Ingredience:

500 g čestvých nebo mražených hub

2 cibule

4 stroužky česneku

4 snítky tymiánu

sůl

bílý pepř

100 ml smetany ke šlehání (31% tuku)

oříšek másla

Postup:

Na přepuštěném másle orestujeme dorůžova najemno nakrájenou cibuli s česnekem a tymiánem, přidáme houby, necháme je zesklovatět a krátce povařit se smetanou. Směs musí zhoustnout, vydusit se. Nakonec ragú dochutíme solí a pepřem.

Králičí závitek podáváme na houbovém ragú s vařenými malými bramborami, které uvaříme v mléce s libečkem.

Lívanečky s borůvkami a šlehačkou

Ingredience

200 ml mléka

25 g hladké mouky

1 vejce

20 ml oleje

2 lžíce vody

citronová kůra z ½ pomeranče

pomerančová kůra z ½ pomeranče

1 lžička cukru

20 g droždí

Na borůvkový tvaroh:

200 g měkkého tvarohu

150 g čerstvých borůvek

100 ml smetany

4 lžíce cukru

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme metličkou v míse, aby se pěkně propojily.

Připravíme si těsto na lívance a necháme asi 20 minut nakynout.

Mezitím si smícháme tvaroh s borůvkami, cukrem a smetanou.

Lívanečky smažíme pozvolna v lívanečníku. Na lívanečky dáme tvarohovou směs s borůvkami a ozdobíme ušlehanou šlehačkou, kterou posypeme borůvkami.