Jaroslav Heyrovský. První český nositel Nobelovy ceny za metodu polarografie

Když se řekne první československý laureát Nobelovy ceny, každému se jistě vybaví jméno elektrochemika Jaroslava Heyrovského. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Jeho vynález, polarografická metoda, a na ní založený polarograf, dnes najde uplatnění v široké škále vědeckých i průmyslových oborů.

Jaroslav Heyrovský se Nobelovy ceny dočkal až 37 let po svém vynálezu, rozhodnutí o jejím udělení učinila Švédská akademie věd 25. října 1959. Cenu si vědec převzal 12. prosince téhož roku z rukou švédského krále Gustava Adolfa VI.

Upřednostňoval experiment před teorií

Jaroslav Heyrovský

K tomuto úspěchu dovedly Heyrovského, kromě neutuchající píle, také svěží postoj k vědecké práci upřednostňující experiment před teorií, týmovost a otevřenou diskusi před přístupem individualistickým.

Jaroslavu Heyrovskému se také podařilo vybudovat a udržet polarografickou školu, která svým svobodným ovzduším a otevřeným přístupem svého zakladatele přilákala množství vynikajících českých i zahraničních vědců a studentů.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit jednomu z nejobsazovanějších českých herců. Jeho hlasem mluví Louis de Funès.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jan Senius
Spustit audio

Související