Jan Mach a Jan Vondrák: To, co definuje úspěšné a krásné věci, je energie, kterou do nich vložíte

8. listopad 2018

Sedm dní po ukončení studia na liberecké Fakultě umění a architektury v roce 2008, založili Jan Mach, Jan Vondrák a  Lukáš Holub architektonické studio Mjölk. A záhy poté na sebe upozornili několika provokativními projekty, např. „černou stavbou sauny“ na liberecké přehradě, celodřevěnou rozhlednou „Okurkou“ v Heřmanicích nebo experimentálními ledovými  přístřešky pro bruslařský závod v Kanadském Winnipegu.

Dnes jsou architekti zavedeným studiem, které navrhuje od rodinných domů po průmyslové stavby.

Ledová koule z dílny architektů Mjölk

Přesto si mladí architekti udrželi jistou hravost a rebelství, z Liberce neutekli a zdejší veřejný prostor zabydlují i originálními kulturními aktivitami. Organizují filmový festival Kino Liberec, sérii běžeckých závodů Divočina, provozují pivnici-bar-klub, kde pořádají koncerty a kulturní akce. A jak říká jeden z dvojice hostů Vizitky Jan Vondrák:

Dostat lidi do ulic je často větší architektonický zásah než stavba. Myslím si, že je to přirozená součást naší práce, že vytváříme nějakej kulturní mrak, v kterém se pohybujeme, prostředí sobě na míru.

Roman Koucký: Praha je tak bohaté město, že by mohla zvát ty nejlepší architekty

Roman Koucký

„To, že se Praha slavných jmen (architektů – pozn. redakce) zbavuje a nedává jim příležitost, nevyhledává je, to považuju za hrubou chybu a za něco, co je zejména v historii Prahy vlastně úplně anomální,“ tvrdí architekt a urbanista Roman Koucký, který posledních šest let vede kancelář metropolitního plánu Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Architekti Mjölk milují běžecké závody a opravdu rádi projektují rozhledny, na nichž je dle jejich slov baví možnost moderovat architekturou turistův zážitek výstupu na vrchol. A možná i touha dostat lidi do krajiny. Určitou hravost, vztah ke sportu, život ve společenství, klukovství, a snad i zdravý idealismus mají společné s jiným slavným libereckým architektonickým uskupením, SIALem. Srovnávání s ním se sice skromně brání, přesto jim ale lichotí: „Nás tohle srovnání hrozně zavazuje, my hlavně některé z nich známe vzhlížíme k nim a hlavně z nich čišelo, že je to bavilo, v tom bychom se s nimi srovnávat chtěli,“ přiznává Jan Mach.

Rozhledna na Finksteinu nad Smržovkou – návrh Architekti Mjölk

Filosofie architektů Mjölk je jednoduchá. Dělat pouze věci, které jsou pro ně samotné  zajímavé a o kterých vědí, že je  budou bavit. Zatím se jim to daří.

autor: David Hamr
Spustit audio