Jan Kopecký si připsal jubilejní desáté vítězství na Bohemia rally Mladá Boleslav

Favorizovaný Jan Kopecký ovládl podesáté v kariéře Bohemia rally Mladá Boleslav a upevnil si vedení v průběžném pořadí mistrovství České republiky.

Druhý skončil s odstupem 30 sekund Rakušan Simon Wagner, třetí Dominik Stříteský.

“Pořád je to pro mě speciální soutěž. Se škodovkou spolupracuji od roku 2009 a poprvé jsem Bohemku vyhrál v soukromém týmu. Jsem hrozně rád, že nám to vyšlo,” řekl Kopecký. Bývalý mistr světa v kategorii WRC2 s mladoboleslavským továrním týmem nyní spolupracuje jako testovací jezdec. “Jestli jsem někde vyhrál více než desetkrát? Netuším. Statistiky jdou pořád mimo mě a určitě si to do deníčku psát nebudu,” pousmál se Kopecký po 58. vítězství na českých soutěžích.

Úřadující domácí šampion ale musel o jubilejní vítězství v pátém závodě domácího seriálu tvrdě bojovat. Po ranní špatné volbě pneumatik se hned v první rychlostní zkoušce zvýšila jeho ztráta na Václava Pecha na šest sekund, Kopeckého dlouholetý rival ale pak kvůli technické poruše odstoupil. “Zadřela se nám kladka na motoru, přes kterou běží řemen alternátoru a vodní pumpy. To rozcupovalo řemen, a i když jsme se ho snažili vyměnit, protože jsme ho vezli sebou, tak jsme zjistili, že kladka se netočí a dál by to nejelo,” řekl Pech České televizi.

Bohemia rally Mladá Boleslav, závod mistrovství České republiky v automobilových soutěžích:

 Kopecký, Hloušek 1:31:04,0

  1. Wagner, Winter (Rak./oba Škoda Fabia Rally2 Evo) -30,8
  2. Stříteský, Hovorka (Škoda Fabia R5) -1:23,8
  3. P. Semerád, Persein (Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:37,3
  4. Březík, Krajča -2:04,8
  5. Jirásek, Machů -4:49,7
  6. K. Trojan, Jůrka (všichni Škoda Fabia R5) -5:44,1
  7. M. Vlček, Skripová (Hyundai i20 R5) -6:12,0

Průběžné pořadí MČR: 

  1. Kopecký 291
  2. Mareš (Škoda Fabia Rally2 Evo) 204
  3. Stříteský 168 

Kopeckého vzápětí předstihl i Filip Mareš, ani on ale do cíle nedojel. Kopecký se k němu v odpolední části přiblížil na 2,5 sekundy a následně i Marešovi vypověděla službu technika. Osminásobný domácí mistr byl ale v posledním testu podle mezičasů rychlejší a do čela by se tak zřejmě posunul i bez Marešova odstoupení. “V sobotu to bylo docela dobré, i když nás nakonec přeskočil Venca o sedm desetin (sekundy). Dnes to začalo špatně, zvolil jsem totálně špatné pneumatiky. Nechal jsem se unést obrázky ze včerejška večer, kde bylo vše pod vodou a myslel jsem si, že to nemůže uschnout,” popsal Kopecký, jenž vyrazil na pneumatikách na mokro.

Jan Kopecký ovládl podesáté v kariéře Bohemia rallye Mladá Boleslav a upevnil si vedení v průběžném pořadí mistrovství ČR

Na třech erzetách, které následně musel absolvovat, ztratit 30 sekund. “Byla to hloupá chyba, asi největší, kterou jsem v rallyeové kariéře při volbě pneumatik udělal,” přiznal Kopecký. Pomohly mu i Pechovy problémy. Na Mareše sice útočil, ale jistý výhrou si nebyl. “Stáhli jsme ho a nakonec měl i on technické problémy. Měli jsme štěstí,” řekl čtyřicetiletý pilot.

Dalším závodem MČR bude Barum Czech rallye Zlín od 26. do 28. srpna.

autor: Pavel Petr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související