Jan Fingerland: Dealer Trump zaostřil na Teherán

31. červenec 2018

Zadupej a pak se usměj. Tak nějak by se dala shrnout taktika, která už se pomalu stala základem trumpovské diplomacie. Zbývají dvě otázky. Ta druhá je, kolikrát se takový trik dá zopakovat. A ta první - jestli vlastně vůbec funguje.

Poté, co se Trump přel se severokorejským vůdcem Kimem o velikost tlačítka, aby se pak dohodl na smíření, následuje druhé kolo. Před týdnem americký prezident pomocí twitteru hrozil Íráncům - a oni jemu - a teď jim nabízí jednání bez podmínek. 

Spojené státy pod Trumpovým vedením obrátily Obamovu politiku a letos na jaře odstoupily od vícestranné dohody mezi Íránem a několika velmocemi o omezení íránského jaderného programu. Podle Trumpa tato dohoda odměnila expanzivní režim za nic. 

Spojené státy teď postupně obnovují sankce, které Írán v roce 2015 dohnaly až k jednacímu stolu. To současná vláda v Teheránu považuje za nepřátelský akt a odmítá jednat, dokud se americký přístup nezmění. 

Tlak a protitlak

Věc má své pozadí v samotném Íránu, protože co je nepříjemné prezidentu Rúhánímu, nemusí tolik vadit jeho konzervativním odpůrcům, kteří žádné dohody s Američany nepodporují. 

Trump ale náhle nabízí cestu ven a to v době, kdy v Íránu nemají zas tolik dobrých možností. Íránská ekonomika na tom není moc dobře a stále častěji se objevují protesty i těch částí společnosti, které se zatím příliš kriticky neprojevovaly. Další utažení šroubu nechce nejen Rúhání, ale ani ajatolláh Chámenejí, na jehož stanovisku ve skutečnosti záleží nejvíce.

Thomas Kulidakis: V otázce Íránu narážejí USA na limity své moci

Mike Pompeo

Spojené státy jsou bezesporu nejmocnější země na světě. Vývoj kolem jednostranného odstoupení od jaderné dohody s Íránem ale ukazuje, že i taková velmoc svých cílů lehce nedosáhne, pokud s ní nespolupracují ostatní země.

Američané se nyní snaží podvázat íránský export ropy a mají saúdský příslib, že výpadek suroviny na trhu vykryje. I když se Teheránu daří udržet odběry například v Turecku nebo Číně, režim je očividně nervózní, že by měl přijít o další část příjmů. Teherán zatím nabídky na přímá jednání s Trumpem odmítal, ale je typické, že tyto odmítavé signály vždy vyšly z kruhů, které nejsou blízko samotnému prezidentovi, takže dveře zůstávají otevřené. 

A popravdě řečeno, stejně jako v případě Kim Čong-una, i pro íránského prezidenta Rúháního by přímé setkání s Donaldem Trumpem by vlastně bylo velkou výhrou, dokonce i kdyby se nepodařilo nic dojednat. Od íránské revoluce se žádný nejvyšší představitel Íránu s americkým prezidentem nesetkal, dokonce i Obama s Rúháním jen telefonoval. 

Geniální diplomat

Je však zřejmé, že sám Trump má velkou důvěru nejen ve svou dvojfázovou metodu hrozeb a úsměvů, ale i svou schopnost na setkání dosáhnout dobré dohody. 

Íránci jsou možná opatrní oprávněně. Trump nabídl jednání bez podmínek. Vzápětí se ale ozval ministr zahraničí Pompeo a také mluvčí Rady pro národní bezpečnost a dali najevo, že podmínky pro jednání na nejvyšší úrovni jsou a ne zas tak zanedbatelné - sám Pompeo už v květnu stanovil dvanáct podmínek pro obnovu jednání. Z těch zas tolik slevit nemohou.  

Trump možná dělá dobré dealy, ale na potvrzení jejich geniality zatím pořád ještě čekáme.
Jan Fingerland

A krom toho vlastně není zřejmé, čeho chce Trump dosáhnout - zda zpřísnění jaderné dohody s Íránem, byť i za jiné ústupky, aby si Teherán zachoval tvář; a nebo jestli mu jde také o omezení íránských aktivit v Sýrii, případně i Libanonu, Jemenu či Iráku - to by bylo mnohem obtížnější. 

Anebo jestli se Američané snaží současný íránský režim zcela odstranit, jak nedávno naznačil Mike Pompeo a jak by možná chtěl i poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Na takové politice by se asi představitelé íránského režimu podílet nechtěli. 

Jan Fingerland

Možná že jde o kombinaci všeho, přičemž ty nejambicióznější cíle jsou míněny hlavně jako prostředek nátlaku. Je tu také otázka, do jaké míry si je Trump vědom závazků vůči spojencům v regionu, jako je Saúdská Arábie a Izrael. 

Nad celým Trumpovým přístupem se vznáší jedna otázka. Je jeho přístup efektivní? Ve stejnou chvíli, kdy Trump v souvislosti s Íránem poukazoval na své úspěchy při jednání s KLDR, objevily se zprávy, že Pchjong-jang vyrábí nové balistické rakety a dále obohacuje uran. Je to součást severokojrejského nátlaku, nebo signál, že si budou dělat, co chtějí? 

Trump možná dělá dobré dealy, ale na potvrzení jejich geniality zatím pořád ještě čekáme.

Spustit audio

Související