Jan Budař: Do Karla Čapka jsem se úplně ponořil. Naprosto mě fascinoval

26. červenec 2018

Ve svých 40 letech si už zkusil povolání režiséra, scénáristy, skladatele, textaře, zpěváka, moderátora a také herce. A v posledních měsících se vžil do specifické role. Jan Budař si totiž ve filmu Hovory s TGM zahraje samotného Karla Čapka.

„Byl jsem naprosto nadšen, že se budu moci zhostit této role. Je to odvážný plán natočit film o těchto dvou chlapících Čapkovi a Masarykovi, jak mohly vznikat a probíhat hovory mezi nimi. Film se odehrává v reálném čase a je to velmi pozoruhodný projekt. Už jsem viděl i jednu z prvních projekcí a velmi mě to nadchlo,“ říká Budař.

Hrát Čapka pro něj bylo velkým snem. I proto musel Čapka do sebe doslova nasát. „Dopřál jsem si luxus, že dva měsíce jsem studoval Čapka kde to jen šlo. Naprosto mě to fascinovalo. Koupil jsem si i kalamář a pero a psal jsem tu dobu výhradně ručně. Vzdal jsem se telefonu i mailu. Chodil jsem se ztuhnutými zády po Praze a kouřil doutníčky. Doslova jsem s ním dva měsíce žil.“

Eva Kličková a Jan Budař
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.