Jaké budou nové vlády v okresních městech? Zjišťovali jsme průběh povolebních jednání

26. září 2022 14:10, aktualizováno

V Liberci pokračuje vyjednávání vítězných Starostů pro Liberecký kraj o nové koalici. 26. září večer se znovu setkají s druhými ANO. V Jablonci vyjednávají všechna uskupení, která se dostala do zastupitelstva s výjimkou SPD. V Semilech a v České Lípě jednají vítězové s vybranými stranami a hnutími.

Liberec

V krajském městě se vítězní Starostové pro Liberecký kraj už sešli se všemi politickými stranami a hnutími, které zasednou v zastupitelstvu, kromě SPD. Spolupráci s SPD současný primátor Jaroslav Zámečník z SLK už v sobotu 24. září odmítl.

Podle lídryně ANO Šárky Prachařové také prohlásil, že tentokrát do koalice Starostové nepůjdou s hnutím ANO. Prachařová uvedla, že jednací tým hnutí se Starosty sešel ještě v sobotu 24. září večer. Další jednání je čeká v pondělí 26. září večer.

„Nechci zatím skládat zbraně. Sice ty signály, které byly, jsou spíš takové, že by se to mělo zkusit bez ANO. Nemá cenu teď dělat nějaké závěry, protože ještě všechna ta jednání neproběhla. My se dnes (26. září) ještě setkáme s LOLem. Uvidíme, jak to celé bude vypadat dál,“ uvedla Šárka Prachařová s tím, že by hnutí ANO bylo nakloněno pokračování původní koalice s SLK a ODS.

Současný primátor Jaroslav Zámečník z SLK o den později (27. září) uvedl, že osobně možnost takové spolupráce nikdy nevyloučil. „Vždyť jsme s ANEM jednali, to jsme nikdy nevyloučili, nebo já tedy nikdy.“

Starostové také jednali s hnutím Liberec otevřený lidem. Podle jejich lídra Jaromíra Baxy jim zatím navrhli koalici ještě s účastí Pirátů. Ta by ale měla jen 20 hlasů, takže k dohodě zatím nedošlo.

Pokud by se Starostové spojili s LOL, ODS i Piráty, měla by koalice bezpečnou většinu 24 mandátů z 39 v zastupitelstvu. Pokračování koalice z minulých čtyř let by ale bylo podstatně silnější, dohromady by mělo většinu 27 mandátů.

Jablonec nad Nisou

O případné spolupráci v Jablonci nad Nisou vyjednávají všechny strany a hnutí, které se dostaly do zastupitelstva, s výjimkou hnutí SPD. V tuto chvíli (k 26. září) se nabízejí dvě možné varianty. A to vytvoření koalice vítězného ANO, ODS a Starostů. Starostové už avizovali, že by chtěli 3 křesla v Radě města.

Jednat se ale může také o variantě s vyloučením hnutí ANO, tedy vítěze voleb. Koalici by pak musela druhá ODS složit se Starosty, Piráty a hnutím Společně pro Jablonec. Všechny oslovené subjekty zatím mají zájem se do vedení radnice dostat a nevyhýbají se žádné variantě. Výsledky jednání by mohly být známé už 26. září večer.

Česká Lípa

V České Lípě má vítězné ANO zájem na navázání předchozí spolupráce s koalicí Živá Lípa. ANO ji ale bezpodmínečně nepotřebuje, volby vyhrálo tak, že má v zastupitelstvu samo většinu. Jednání ale pokračují.

Semily

V Semilech v komunálních volbách opět zvítězila Volba pro Semily v čele se současnou starostkou Lenou Mlejnkovou. Ta jedná o spolupráci se stranami, které obsadily druhé a třetí místo, tedy hnutím ANO a uskupením SPOLU.

autoři: Eva Malá , Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související