Jaká byla „móda“ i chutě pravěku a středověku? Café Muzeum v Jičíně je svátkem archeologie

14. říjen 2019

Jak dlouho trvalo pravěkému člověku namlet mouku a do čeho byl oblečený? Na tyto a řadu dalších otázek z dávné minulosti odpověděl program dalšího Café muzea v Regionálním muzeu v Jičíně. 

V Regionálním muzeu v Jičíně se o víkendu otevřely poklady. Návštěvníci podzimního programu tradičního Café Muzea mohli vidět nejnovější archeologické nálezy z Jičínska, okusili pravěké a středověké pokrmy, sledovali defilé dobových oděvů, mleli mouku na kamenném mlýnku, tkali "po staru", otestovali, jak chutná a jakou sílu má kafe z čerstvě upražených a namletých kávových zrnek.

Čtěte také

Zájemci o historii poslouchali archeologické přednášky se vztahem k regionu, ale i o nálezech předmětů z doby bronzové v jižních Čechách.

Ředitel Regionálního muzea v Jičíně Michal Babík vysvětlil, že téma letošního Café Muzea zvolili s vazbou na blížící se Mezinárodní den archeologie (třetí sobotu v říjnu).
„Tento svátek u nás nabírá novou tradici, navíc máme opravdu šikovné archeology a archeoložky. A právě ony navrhly, abychom tradiční událost věnovali "pokladům" z Jičínska a osvětě."

Do jídelníčku našich předků v pravěku patřil i tvaroh

Archeology často vnímáme jako hledače pokladů a archeologie jako věda se s tímto vnímáním musí poprat. Účastníci přednášek letošního muzeuního programu s lákavou vůní čerstvě pražené kávy se tak mimo jiní dozvěděli, co všechno je pokladem pro oči archeologa a co nalezený "poklad" může prozradit třeba o pravěké nebo středověké společnosti, co o tehdejších lidech vypovídají nálezy kovových předmětů z pozdní doby kamenné nebo z doby bronzové, jak se naši dávní předkové oblékali a co mohli zařadit do svého jídelníčku.

Čtěte také

„Pečeme tady obyčejné placky z období eneolitu, kdy už lidé pěstovali obiloviny. Stačí nám k tomu mouka a voda a z této směsi pečeme placičky. Máme je na plotýnce, naši předkové pekli na kameni nebo na nějakém hliněném podnosu. Placky si už tehdy na povrchu ochucovali medem, ovocem, oříšky, tvarohem, cibulí nebo petrželkou, popřípadě solí, pokud ji měli," přibližuje stůl pravěké "hojnosti" archeoložka Veronika Knobová, která má na sobě oblečení z doby laténské.

Spolu s ní vyváří pravěké speciality muzejní edukátorka Marie Grusová, která zvolila oděv z doby římské. Kvásek nebo prášek do pečiva tehdy nahrazovalo zkvašené mléko, pro přežití bylo důležíté lovit, získat tak maso, tuk, ale i kožešinu.

Zasloužené pozornosti se v Café Muzeu těšily Poklady Jičínska

K nejnovějším přírůstkům archeologické sbírky muzea určitě patří unikátní nález kostry tajemné keltské ženy z Kopidlna, mincovní depot stříbrných denárů od Dřevěnice, broušená industrie z Budčevsi, měděné předměty ze sklonku doby kamenné nebo masivní bronzové náramky z Jičínska.

Textilní pravěké techniky si mohly vyzkoušet všechny generace

Manžele Jarku a Mirka z jižní Moravy zavedla do Café Muzea náhoda:
„Šli jsme náhodou kolem, tak jsme nakoukli. A už jsme si pochutnali na pravěkých placičkách s tvarohem a cibulí a na medovém víně. Těšíme se, co nás čeká dál. Jsme z Třebíče, je pěkný slunečný den, tak si ho chceme užít."

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka