Jak zvládnout děti s ADHD? Potřebují poznat řád, pravidla a hranice. Ve škole i v rodině

21. březen 2019

Psycholožka z Pedagogicko-psychologické poradny v Hradci Králové PhDr. Kristýna Červená v naší radioporadně na téma: Jak zvládnout výchovu dítěte s ADHD? Co pomůže, když máte pocit, že už nepomůže vůbec nic?

Zachraňuje lidské osudy. Středisku výchovné péče v Hostinném děti věří

dítě, psaní, kreslení

Když na podzim otevírali v Hostinném na Trutnovsku Středisko výchovné péče jako součást tamního Výchovného ústavu, málokdo předpokládal tak velký zájem, jaký o služby střediska je. Především ambulantní psychologická pomoc je vítaná, rodiče problémových dětí ale nezřídka volí i pomoc ve formě internátního pobytu. Ten je dobrovolný, není nařízen soudem a coby určité varování dítěti před umístěním do ústavu funguje velmi dobře.

Přestáváme jej zvládat - přiznávají vyčerpaní rodiče, jejichž dítě neposlouchá, neposedí, neustále si vyžaduje rodičovskou pozornost, nedá dospělým vydechnout. Z výchovy se pak stává extrémně náročná disciplína a rodiče tápou, jak věčné problémy s potomkem ustát „se ctí".

Ještě hůře se ale v nevyhovující situaci cítí samotné dítě. Hrozí mu ztráta sebeúcty, sebedůvěry i důvěry v okolní svět, pokud rodiče budou vzniklé potíže řešit nevyhovujícími prostředky

Děti mají přirozenou potřebu být rodiči milované a naplňovat jejich očekávání. Pokud se to neděje, mnohdy není potíž v „problematické" osobnosti dítěte, ale ve zvolených výchovných prostředcích nebo v prostředí, které je obklopuje.

PhDr. Kristýna Červená ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mnoho dětí přitom postrádá čas na docela obyčejnou hru - takovou, která by je primárně nerozvíjela, ale bavila. Chybí jim neorganizovaný pohyb venku, možnost „vylítat se". Organizovaná činnost v kroužcích ani televize či počítač doma nenaplňují jejich přirozené potřeby. I to může vést k nezvladatelnému chování.

Dětem přitom chybí pevné vedení, rodiče se necítí jistí ve své roli. Děti přitom jen máloco potřebují více než pevné a sebevědomé rodiče, o které se mohou opřít a nemusejí vynakládat energii (i tu destruktivnější) na to, aby zjistily, co si ještě mohou dovolit, aniž by po tom skutečně toužily.

Čtěte takéPedagogicko-psychologické poradny

Společnost tlačí na rodiče, aby dětem zajistili maximální bezpečnost, měli na ně dostatek času, věnovali se jim, od nejútlejšího věku rozvíjeli jejich schopnosti. V silách rodiče není vše zvládnout, přesto se o to většinou snažíme a ignorujeme napětí, které v nás vinou přehnaných nároků vzrůstá a přenáší se i na děti.

Opačná cesta - zvolnit a vzdát se některých aktivit - by přitom byla přínosem pro obě strany. Dejte dítěti možnost prožít pocit úspěchu. Určitě to ocení.

Celou radioporadnu s PhDr. Kristýnou Červenou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související