Jak zasáhnout proti fotbalovým chuligánům? To dnes budou cvičit policisté v Jablonci

9. duben 2019 08:37

Policisté dnes odpoledne 9. dubna budou v Jablonci na fotbalovém stadionu nacvičovat zásah proti neukázněným fotbalovým fanouškům. Na místě bude třeba pořádková policie.

Policisté, někdy také zvaní těžkooděnci, budou cvičit způsoby, jak se vypořádat s násilnostmi na stadionech. Fanoušci totiž často používají pyrotechniku včetně světlic, hrozí taky konflikty během zápasu nebo po zápasu.

Figuranti? Studenti z jablonecké školy

Policisté se připraví na různé situace, to potvrzuje krajský policejní ředitel Vladislav Husák: „Jak se řeší situace na stadionech, jak by měla policie fungovat v případě nepokojů a přerušení zápasu a tak dále. Figuranti jsou z Euroškoly Jablonec, máme s nimi dlouhodobou spolupráci, umožňujeme jim tu stáže a praxe.“ Začíná se krátce před polednem.

Právě ligový zápas mezi Libercem a Jabloncem policie zařadila do kategorie rizikových. Policie běžně při fotbalových zápasech preventivně nasazuje nejen těžkooděnce, ale i kriminalisty nebo spolupracuje s městskou či dopravní policií. Na místě je taky takzvaný antikonfliktní tým. Jak už název napovídá, snaží se fanouškům spíše domluvit, tak aby nedošlo ke střetu.

V minulosti přijížděli do Liberce nebo Jablonce nad Nisou i fanoušci zahraničních týmů. Těm se snažili policisté vytvářet speciální zóny, taky se kontrolovalo, co vnášejí na stadion.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související