Jak skladovat vejce na delší časy

Velikonoce jsou organickou srostlicí pohanských zvyků a křesťanské liturgie. Vajíčko tu má nezastupitelnou roli jako symbol nového života, vzkříšení přírody. Jenže právě příroda velí slípkám zimní přestávku ve snášení a tak se hledaly způsoby, jak vajíčka uchovat co nejdéle v dobré spotřebitelské kondici.

Vodní sklo a Vajco

Vodní sklo je vodný roztok křemičitanu sodného a právě tenhle roztok se používal k uchovávání vajec. Přípravek Vajco dodnes existuje, je to hydroxid vápenatý. Stogramový sáček stačí na 6 až 10 litrů roztoku, kterým se vejce zalijí. V temnu a chladu (ne mrazu) pak vydrží opravdu i rok. A když vejce spotřebujete, ještě si zbylým roztokem můžete ekologicky snížit kyselost půdy na zahrádce.

Lednička

My už dnes spoléháme na služby ledniček, ale tady neškodí připomenout dvě zlatá pravidla. Vzhledem k tomu, že proložky na vejce jsou obvykle ve dveřích lednice, tak při častém a dlouhodobém otvírání nemají vajíčka úplnou pohodu. Pak je lepší nechat je v papírové krabičce a dát na méně frekventované místo.

Druhé pravidlo říká, že vajíčka by se měla ukládat špičkou dolů a tupým koncem vzhůru – tam totiž mají vzduchovou komůrku, kterou dýchají.

Test čerstvosti

Máte-li pochyby o čerstvosti vajec, můžete provést následující velmi jednoduchý test. Do vyšší sklenice napusťte vodu a opatrně vložte vejce. Klesne-li ke dnu, je čerstvé, jeho vzduchová komůrka je ještě malá. Časem se ale zvětšuje a vajíčko se začne volně vznášet ve vodě. Čím je blíž k povrchu hladiny, tím větší vzduchovou komůrku má a tím je také starší, tedy méně čerstvé.

autor: jsl