Jak se vytírají pstruzi? Zjišťovali jsme v jablonecké líhni

Rybáři v líhni u jablonecké přehrady rozmnožovali pstruhy duhové. Napřesrok tak do řek a potoků na Jablonecku budou moct vysadit novou generaci ryb.

Ryby k vytření nejprve rybáři musí vylovit z nádrží ve svém revíru, které zároveň vyčistí. Pstruhy pak svezou do líhní k jablonecké přehradě, kde je každý rok vytírají.

„Jemným tlakem na břišní dutinu ovariálním otvorem ryba vypouští jikry. Samec je barevný, samice míň,“ popsal správce líhně jabloneckých rybářů Petr Hall. Jikry a mlíčí potom v misce smíchají pomocí pírka, směs prolijí vodou a je zaděláno na novou generaci ryb. Vše se dělá ručně a podle jedné z jabloneckých rybářek Romany Hallové k tomu člověk musí mít hlavně trpělivost, dobré oči a pevná záda.

Když se směs uchytí, tak během měsíce a půl dozrají a vyklube se z nich půldek. „Ten přijde do kruhových nádrží, kde přijde odkrmit do velikosti asi pěti centimetrů. Pak jde do rybníka,“ popsal hospodář jabloneckých rybářů Vladimír Jiříček. Z oplozených jiker se vyklube až třicet tisíc rybek.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související